Jyrki Katainen huolestunut luonnon monimuotoisuudesta

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen piti Boardman Oy:n Kaamosseminaarissa esityksen talouskasvun megatrendeistä. Hän puhui voimakkaasti biodiversiteetin puolesta ja varoitti lajien häviämisestä.

20.11.2020 | Ympäristö & Luonto

Kuva: Miikka Pirinen / Sitra

Pandemian jälkeen taloutta ei Sitran yliasiamies Jyrki Kataisen mielestä pidä rakentaa samanlaiseksi kuin se oli tammikuussa.

”Ekologisella jälleenrakentamisella on kiire ja ilmastonmuutos on sen johtotähtenä.”

”Vain yhdeksän prosenttia maailmassa käytetyistä raaka-aineista päätyy uudelleen kiertoon. Siksi kiertotalous on ilman muuta voittava kortti”, Katainen totesi Boardman Oy:n Kaamosseminaarissa pitämässään esityksessä talouskasvun megatrendeistä.

Mielenkiintoisinta ja yllättävintä olivat kuitenkin Kataisen sanat luonnon monimuotoisuudesta ja lajien häviämisestä.

”Suomalaisista lajeista 12 % on uhanalaisia. Osittain se johtuu ilmaston lämpenemisestä, joka vie joiltain lajeilta ekologisen lokeron, mutta suurelta osin kyse on omista tekemisistämme. Jos pölyttäjät häviävät pääkaupunkiseudulta, se on aivan oma aikaansaannoksemme.”

”On vaikea sanoa, missä vaiheessa lajien häviäminen alkaa heikentää myös ihmisen elinmahdollisuuksia.”

”Ekosysteemien palveluarvo – esimerkiksi pölytys ja jätevesien luontainen puhdistuminen ­– on puolitoistakertainen maapallon bruttokansantuotteeseen nähden.”

”Perinteisesti luonnon monimuotoisuudesta on huolehdittu perustamalla luonnonsuojelualueita, mutta se ei riitä, koska ei kaikkea voi suojella. Asiasta on kannettava huolta myös ihmisen käyttämässä ympäristössä.”

Katainen pohti, voisiko biodiversiteetin turvaamisessakin käyttää markkinaehtoisia keinoja:

”Ilmastopolitiikassa taloudelliset ohjauskeinot ovat tehokkaimpia. Pitäisikö samanlaisia markkinaehtoisia välineitä kehittää myös luonnon monimuotoisuuden puolustamiseksi, esimerkiksi erilaisia kompensaatiokorvauksia.”

Kataisen puheenvuoro oli tässä tilaisuudessa esitettynä aika kovaa tekstiä. Puhetta kuunnellessa alkoi ihmetellä, onko tämä todella sama mies, joka toimi kokoomuksen puheenjohtajana ja Suomen pääministerinä.

 

Boardman Oy on yritysten omistajien, ylimmän johdon ja hallitusjäsenten osaamista vahvistava verkosto.

Osmo Soininvaara / Verde

20.11.2020 17:50

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon