Miksi Trump ei menestyisi Suomessa

Trumpin kannatusaluekartta oli hyvin samanlainen kuin Keskustan Suomessa, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin. Miksi asiat ovat syrjäseuduilla Suomessa niin eri tavalla kuin Yhdysvalloissa, pohtii Osmo Soininvaara.

8.11.2020 | Analyysi

USA:n itä- ja länsirannikon väliin jää syrjäseutujen Amerikka, jossa kytee köyhyys ja katkeruus. Kuva: Milo Toivonen

Vaikka USA:n äänestäjien enemmistö äänesti Joe Bideniä, melkein puolet äänesti Donald Trumpia – miestä, joka Suomesta katsottuna vaikuttaa lähinnä pelleltä. Hänen esiintymistapansa lienee tarkkaan harkittu, joten hän uskoo sen vastaavan kannattajien ajatusmaailmaa, ja voi olla siinä oikeassa.

Trumpin kannatuksen alueellinen kartta vaikuttaa samanlaiselta kuin Keskustan Suomessa: peittää lähes koko maan. Pieniä reikiä on vain kaupunkien kohdalla– siis siellä, missä enemmistö ihmisistä asuu.

Tähän yhtäläisyydet loppuvat. Suomen keskustan poliittinen linja eroaa Tumpista kuin yö ja päivä. Perussuomalaisissa on vähän samaa vikaa kuin Trumpissa, mutta verrattain vähän.

Trumpin kaltainen poliitikko ei voisi menestyä Suomessa. Miksi USA on niin erilainen kuin Suomi?

Trumpin kannatus tulee osittain kaupunkeja ympäröivältä “republikaanivyöhykkeeltä”, omakotitaloissa asuvilta vaurailta keskiluokkaisilta, jotka kannattavat republikaaneja, koska inhoavat veroja. Moni heistä taisi äänestää öykkäröivää Trumpia vähän pitkin hampain ja jotkut ehkä päättivät ensimmäisen vaaliväittelyn jälkeen, etteivät äänestä. Siinähän Trump mokasi siivottomalla käyttäytymisellään.

Suomessa kaupunkeja ympäröivällä pientalovyöhykkeellä äänestetään kokoomusta.

Keskityn tässä Trumpin kannatuksen oudompaan osaan, hänen köyhiin äänestäjiinsä. Kutsun Trumplandiaksi Yhdysvaltain köyhiä syrjäseutuja, joiden äänestäjille Trumpin sanoma on suunnattu ja jossa hänen öykkäröintiään ihaillaan. Vertaan sitä Suomen kepulandiaan.

Rakennemuutos ilman hyvinvointivaltiota

Yhdysvallat on muiden teollisuusmaiden tavoin kokenut voimakkaan talouden rakennemuutoksen automaation ja globalisaation vuoksi. Hyviä duunarityöpaikkoja on kadonnut ja ennen vauraiden ammattimiesten – nimenomaan miesten – tulot ovat romahtaneet. Näin on käynyt Suomessakin, mutta hyvinvointivaltio on pehmentänyt iskua.

Yhdysvalloissa ei iskua ole pehmennetty tulonsiirroilla eikä kutistuvia alueita ole tuettu aluepolitiikalla. Esimerkiksi entinen autoteollisuuden keskus Detroit on menettänyt parissa kymmenessä vuodessa kolmanneksen asukkaistaan.

Vuonna 2016 Trump voitti enemmistön myös Keskilännen lakkautettujen tehtaiden ruostevyöhykkeellä. Olisi saattanut voittaa taas, ellei olisi karkottanut rasistisilla kannanotoillaan värillisiä äänestäjiä. Tämä toi voiton Bidenille.

Tavallisen työntekijän reaalipalkat eivät ole juuri nousseet Yhdysvalloissa 1970-luvun alun jälkeen, vaikka työn tuottavuus on yli kaksinkertaistunut.

Osa on mennyt Pikettyn hengessä superrikkaille omistajille. Pääasiassa lisätulot ovat menneet palkkoina koulutetulle eliitille, jonka palkat ovat nousseet huimasti.

Koulutettu eliitti asuu menestyvissä kaupungeissa itä- ja länsirannikolla. Trumplandiaan kasvun hedelmiä ei juuri ole herunut. Alueellisia tulonsiirtoja Yhdysvalloissa ei ole, ellei maataloustukea lasketa sellaiseksi. Ei ihme, että Trumplandiassa ollaan katkeria kaupunkien rikastuvaa eliittiä kohtaan.

Rannikkokaupungit ovat aina olleet Yhdysvalloissa maan sisäosia menestyvämpiä, mutta menestyvien kaupunkien tehtaat ovat heruttaneet hyvinvointia alihankintojen muodossa ympäri maata vähän niin kuin Turun telakka Suomessa. Digiaika ei tuota samanlaisia alihankintaketjuja.

On helppo ymmärtää Trumplandiassa asuvien pettymys elintasoonsa, mutta suomalaisen on vaikea ymmärtää, että talouden muutoksessa köyhtyneet äänestävät kovan kapitalismin puolesta tulojen uudelleen jakoa vastaan ja vastustavat köyhien oikeutta kunnolliseen terveydenhuoltoon.

Huono koulutus ja Fox News

Valikoiva muuttoliike laskee koulutustasoa maaseudulla. Opintie vie Suomessakin kaupunkeihin ja vieläpä yliopistokaupunkeihin. Akateemisesti koulutetuista nuorista aikuisista kolme neljästä asuu viiden seutukunnan alueella, Helsingin, Tampereen, Turun, Oulun ja Jyväskylän seutukunnissa.

Säätelemättömän markkinatalouden Yhdysvalloissa tämä toimii vielä voimakkaammin.

Yhdysvalloissa on maailman parhaat yliopistot, mutta keskivertoamerikkalaisen opillinen sivistys on heikkoa. Osa kouluista on hyviä, mutta suuri osa todella heikkotasoisia.

Pisa-tutkimuksen matematiikkaosiossa USA sijoittui sijalle 40, juuri ja juuri Kroatian ja Kazakstanin yläpuolelle. Neljännes ei tiedä, että maa kiertää aurinkoa.

Lasten kouluttaminen on Yhdysvalloissa kallista. Siksi Trumplandiassa korkea koulutus on monen ulottumattomissa ja jos joku yliopistoon pääsee, kotiseudulle hän tuskin palaa.

Trumplandiassa on suomalaisittain heikko koulutus. Yliopistojen huonosta kotimaisesta rekrytointipohjasta kertoo, että Yhdysvalloissa väitöskirjoista enemmistö on muualla syntyneiden tekemiä.

Tämän päälle tulee tiedonvälityksen surkeus. Fox News on monen ainoa seurattu televisiokanava. Se on kuin saisi tietonsa maailmasta Seiska-lehdestä. Sosiaalisesta mediasta taas jokainen voi valita sen tiedon, mistä eniten pitää. Se on vaarallinen asia ja onhan sitä myös Suomessa.

Kaiken tämän seurauksena Trumplandiassa on käsittämätöntä tietämättömyyttä ja tieteen vastaisuutta. Jos haluaa nauraa kunnolla, kannattaa googlata “Miljoonat Amerikkalaiset uskovat”. Se tuottaa mitä ihmeellisimpiä osumia. Mitään tällaista takapajuisuutta ei Kepulandiassa ole.

Tietämättömyys on hedelmällistä maaperää salaliittoteorioille. Näitä levitetään tahallaan poliittisten päämäärien vuoksi. Hyvänä esimerkkinä tästä on Qanon-liike.

Miksi meillä maaseutu ei ole suistunut samaan vaan päinvastoin arvostaa sivistystä.  Kaksi selitystä on yli kaiken: suomalainen peruskoulu ja Yleisradio. Niitä pitää tukea ja ehkä myös sanomalehtien jakelua haja-asutusalueilla.

Raamattuvyöhyke

Uskonnon merkitys Yhdysvalloissa on vaikea ymmärtää Suomessa, jossa vain muutama prosentti ihmisistä käy sunnuntaisin kirkossa, vaikka enemmistö maksaakin kirkollisveroa.

Kaikki ihmisyhteisöt ovat kehittäneet jonkinlaisen uskonnon. Uskonnosta on siis evoluution mielessä selvää hyötyä, mitä kiihkeimmän ateistinkin kannattaisi myöntää.

Jokseenkin kaikki uskonnot opettavat välttämään itsekkyyttä ja lupaavat tästä ruhtinaallisen palkinnon kuoleman jälkeen. Tämä pitää yhteiskuntia pystyssä. Uskovaiset ovat myös tutkitusti onnellisempia kuin muut.

Ihmisen taipumusta uskonnollisuuteen voi käyttää myös törkeästi hyväksi. Aikanaan hallitsijat tekivät näin, mutta tämä on Euroopassa pantu aisoihin.

Meillä valtio on asettanut niin sanotut kansankirkot vahvaan erityisasemaan verotusoikeuden avulla. Valtion antaman vahvan erityisaseman vuoksi kutsun niitä valtion kirkoiksi.

Valtionkirkko hillitsee uskovaisten hyväksikäyttöä ja uskonnollisia ääriliikkeitä. Yhdysvalloissa valtion ja uskonnon sekoittamiseen toisiinsa on kielletty, eikä kouluissa ei saa opettaa uskontoa. Tämä voisi olla ateistin märkä uni, mutta päinvastoin.

Uskonnon ote politiikasta ja ihmisten elämästä on Yhdysvalloissa aivan eri kertaluokkaa kuin Suomessa yleensä.

Noin sata miljoonaa yhdysvaltalaista elää käsityksessä, että maapallo on syntynyt noin 10 000 vuotta sitten. He eivät siis kiistä vain evoluutioteoriaa, vaan myös jääkauden, vuorten poimuttumisen, dinosaurukset ja paljon muuta sellaista, josta on selviä todisteita.

Joskus nuorena vastustin valtionkirkkoa, mutta nyt ajattelen, että se on oikeastaan aika hyvä asia.

Hyvä me!

Biden onneksi voitti, mutta Yhdysvaltain tulevaisuus ei näytä hyvältä. Pääsyynä on kehno koulutus ja kasvavat tulo- ja varallisuuserot. Kansakunta on jakautunut jyrkästi toisiaan vihaaviin ryhmittymiin.

Kyllä suomalainen hyvinvointivaltio on sitten hyvä keksintö. Puolustakaamme tulojen uudelleen jakoa, aluepolitiikkaa, kaikkien oikeutta terveydenhuoltoon, hyvää peruskoulua ja ilmaista koulutusta, Yleisradiota.  – ja jopa valtionkirkkoa.

Osmo Soininvaara / Verde

8.11.2020 18:04

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

1 Kommentti

  1. On Suomen persuilla nyt kuitenkin kaikenlaista yhteistä Trumpin ja hänen kannattajiensa kanssa: ainakin tieteen tulosten kyseenalaistaminen, öykkäröinnin ihailu, yltiökansallinen ajattelu, vihamielinen suhde yhteiskuntakoneistoon, eri asteinen rasismi…
    Mutta tosiaan: puolustetaan Yleä, peruskoulua, hyvinvointiyhteiskuntaa, tiettyyn rajaan aluepolitiikkaakin ja sen olennaisena osana hajautettua korkeakoululaitosta.
    *
    Tuo kirkkoulottuvuus oli minulle uusi. Mutta niinhän se on, että kun kirkot toimivat osana markkinataloutta ja sen ehdoilla, ei siitä hyvä seuraa.

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon