Telttailua Euroopan pusikoissa
Matias Sepän esimerkki osoittaa, että Euroopassa on mahdollista matkustaa kestävästi ja pienellä budjetilla. Telttailu maantien poskessa ei ole niin turvatonta, kuin miltä se kuulostaa.

Perttu Rytsölä
Alkuvuodesta TikTokin kuvavirtaan ilmestyi suomalaiskulkurin jakamia pätkiä loputtomasta taipaleestaan Etelä-Euroopassa. Niihin oli helppo jäädä koukkuun.
Tuntuu vapauttavalta seurata oman arjen elon kiertäessä kehää, kun tämä kulkuri, Matias Seppä nimeltään, käveli kohti loputonta, mitä? Hänellä ei tuntunut olevan muuta päämäärää kuin itse kulkeminen.
Kävelyä kaupunkien läpi, rannoilla, maantien poskessa ja peltojen laidalla, pysähdyksiä mäkkäreissä ja auringon laskiessa teltta pystyyn tien viereen pöpelikköön. Seuraavana päivänä sama uudestaan.
Videoilla Seppä selosti kuulumisiaan. Mitään kovin erikoista ei koskaan tapahtunut. Jossain vaiheessa hän kertoi jalkansa kipeytyneen, ja kun se ei ottanut parantuakseen, kävely vaihtui pyöräilyyn.
Tekemisen puutteesta
"Ei ollut elämässä oikein muutakaan tekemistä just sillä hetkellä, ja oli rahaa säästössä sen verran, että pystyi lähtemään reissaamaan. Tämmöisiä mahdollisuuksia ei tuu varmaan kovin paljoa elämässä uudestaan vastaan, niin oli pakko lähteä", availee Seppä matkansa motiiveja toukokuussa palattuaan jo kotiinsa Kotkaan.
Suunnitelmat olivat löyhät. Matkassa oli tarkoitus olla kuukaudesta puoleen vuoteen ja aluksi viettää aikaa Etelä-Euroopassa kunnes hiukan lämpenee, ja palata sitten Itä-Euroopan kautta kotiin. Matka oli miehelle toinen. Edellisellä kerralla hän kulki lännen kautta.
Seppä taivalsi videoilla kaupunkien läpi pysähtymättä minnekään. Eivätkö nähtävyydet kiinnostaneet miestä?
"Aluksi kyllä kävin Portugalissa ja Espanjassa katsomassa nähtävyyksiä, mutta niihin kyllästyy jossain kohtaa", Seppä kertoo.
Ajatuksen tasolla telttailu Euroopan suurten kaupunkien liepeillä pusikoissa tuntuu turvattomalta, mutta Seppä ei kertaakaan kohdannut ongelmia. Turvatonta voi olla kaupungeissa mutta ei niiden ulkopuolella. Kerran Saksassa mies tuli katsomaan telttaa lähempää ja öisin villisikojen ääniä kuului metsästä. Edes pyöräänsä hän ei lukinnut yöksi.
Balkanin vuoriston kylmät yöt
Koska Sepän tarkoitus oli alun perin matkata kävellen, hän pakkasi kevyesti mukaan. Vaatetta olisi kaivannut enemmän, kun Montenegron ylängöllä lämpötila laski öisin.
Matkaan ei kulunut juurikaan rahaa.
"Rahaa meni noin viisisataa euroa kuukaudessa, lähinnä ruokaan, ja vaatteet pesin pesulassa. Siihen puhelinlasku päälle. Pyörään meni joitain yksittäisiä isompia kuluja."
McDonaldseista muodostui hänelle turvasatamia.
"Mäkkärissä voi ladata laitteita ja hengähtää. Vaikka ei ostaisi mitään, niissä kukaan ei tule kyselemään. Joskus pidin siellä sadetta koko päivän."
Mitään ruoantekovälineitä Seppä ei ottanut mukaan. Niinpä ateriat koostuivat helposti syötävistä välipaloista ja pikkupurtavasta.
Euroopan maastot ja elintavat hahmottuvat
Seppä kertoo, että aivan etelässä, kuten Sisiliassa, telttapaikan löytäminen voi olla hankalaa. Metsäiset alueet on hakattu aikoja sitten, ja tilalla on oliivipuupeltoja. Melkein kaikki alueet ovat aidattuja.
Näistä maisemista hän sai huonoimmat kokemuksensa. Suoraa pellonlaitaa on tylsä polkea, kun taas pohjoisten metsäisille alueille paluu nosti mielialaa. Italiassa on myös huomattavan roskaista.
Pohjoisessa ylipäänsä kaikki on organisoidumpaa. Italiassa karttaan merkitty pyörätie saattoi selittämättömästi päättyä ja edessä oli valinta, kiertääkö kymmenen kilometrin lenkki vai polkeako pätkä moottoritien laitaa. Seppä kiroilee videolla, kun autoilijat ajavat vierestä tuhatta ja sataa tööttiä painaen.
Saksalle hän antaa parhaan arvosanan. "Siellä on kaikki pyörätiet hoidettu aivan loistavasti."
Matkan toiseksi viimeinen etappi oli ruotsinlaiva, jossa Seppä kertoi päässeensä suihkuun ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen.
Sepälle osa haastetta oli, että pärjäisi ilman leirintäalueiden tarjoamaa mahdollisuutta peseytyä ja hengähtää.
Matkan aikana TikTok-yleisö löysi hänen tilinsä ja Seppä alkoi pitää polkiessaan livelähetyksia.
Viimeisen pätkän Seppä polki Helsingistä Kotkaan. Kun matkaa oli 20 kilometriä jäljellä, matkaan liittyi TikTok-seuraaja kaveriksi.
Kotiin vielä kurvattiin Kotkan keskustan kautta, ja lopulta koko pyörämatkan pituudeksi tuli 80 päivää ja 5005 kilometriä.