Järjestöt valittivat Euroopan oikeusasiamiehelle komission omnibus-prosessista - Suomen eduskunnan kanta selvinnee pian
Euroopan komission ns. omnibus-ehdotus yritysvastuusääntelyn keventämiseksi on herättänyt laajaa huolta – järjestöt pelkäävät, että vaikutukset ulottuvat ihmisoikeuksista ympäristönsuojeluun. Suomessa eduskunnan kanta selviää pian.

Johanna Laurila
Kansalaisjärjestöt ovat jättäneet kantelun Euroopan oikeusasiamiehelle hätiköidystä tavasta, jolla Euroopan komissio laati niin sanotun omnibus I-ehdotuksen. Ehdotus julkaistiin viime helmikuussa, ja se liittyy EU:n yritysvastuusääntelyn raportoinnin keventämiseen.
Järjestöjen mukaan omnibus-ehdotuksella pyritään vesittämään merkittävästi EU:n yritysvastuusääntelyä, mukaanlukien yritysvastuudirektiiviä. Ehdotus laadittiin muutaman kuukauden aikana ilman vaikutusten arvioita ja ilman, että muutettavaksi ehdotetusta lainsäädännöstä oli saatu käytännön kokemuksia. Ehdotus laadittiin myös ilman julkisia kuulemisia. Niiden sijaan komissio kutsui pyöreän pöydän keskusteluihin pääasiassa yksittäisiä yrityksiä ja muita elinkeinoelämän edustajia.
"Komission holtiton toimintatapa rapauttaa luottamusta Euroopan unionin demokratiaan", kantelun jättäjät toteavat.
Euroopan oikeusasiamiehelle jätetyn valituksen takana ovat ClientEarth, Anti-Slavery International, Clean Clothes Campaign, European Coalition for Corporate Justice (suomalainen Finnwatch sen jäsenenä), Friends of the Earth Europe, Global Witness, Notre Affaire À Tous ja Transport and Environment.
Fingo: yritysvastuun ydin heikkenee, ei vain raportoinnin taakka
Kaksi viikkoa sitten Suomen hallitus esitti eduskunnalle kantansa omnibus I-hankkeesta. Eduskunnan kanta omnibus-ehdotuksen suhteen päätetään todennäköisesti perjantaina 16.5. suuren valiokunnan käsittelyn jälkeen.
Suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingon mielestä hallitus näyttää kirjelmänsä perusteella olevan valmis horjuttamaan merkittävästi yritysten velvollisuuksia huomioida toimintansa vaikutuksia ihmisoikeuksiin ja ympäristöön.
”Omnibus-hanke johtaa yritysvastuudirektiiviä koskevien poliittisten neuvottelujen uusintakierrokseen ja moniin heikennyksiin vasta noin vuosi sitten sovittuun sääntelyyn. Tilanne on erittäin valitettava ja turhauttava”, sanoo Fingon globaalin oikeudenmukaisuuden asiantuntija Outi Hakkarainen tiedotteessa.
Fingon mukaan komission esityksessä muutoksia ollaan kohdistamassa monin tavoin yritysvastuudirektiivin ydinsisältöön, ei pelkästään hallinnollisen taakan keventämiseen ja yhtenäistämiseen. Heikennyksiä on esitetty esimerkiksi uhrien mahdollisuuksiin hakea oikeutta, päästövähennyksiä edellyttävän ilmastosuunnitelman toteuttamiseen, liikesuhteen lopettamista koskeviin sääntöihin ja lakia rikkoville yrityksille maksettaviksi tuleviin sakkoihin.
Häviäjinä työntekijät: heikennykset mahdollistavat lapsityövoiman ja vaarallisten työolojen jatkumisen
Yksi erityisen huolestuttava muutosesitys on Fingon mukaan se, että ihmisoikeuksia ja ympäristöä koskeva huolellisuusvelvoite ulottuisi pääsääntöisesti vain hankintaketjun ensimmäiseen portaaseen. Direktiivi ulottuisi koskemaan yrityksen omaa ja tytäryhtiöiden toimintaa sekä suoria liikekumppaneita.
Tämä jättäisi ison osan ongelmallisimmista hankintaketjujen vaiheista huolellisuusvelvoitteen ulkopuolelle. Kyse voi olla esimerkiksi lapsityövoiman käytöstä, puutteellisista, epäinhimillisistä ja myös vaarallisista työoloista tai elämiseen riittämättömästä ansiotasosta.
Fingo muistuttaa, että YK:n ja OECD:n yritysvastuustandardeihin kuuluu riskiperustainen lähestymistapa, jossa yritykset tarkastelevat toimitusketjun ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä ennakoivasti, kohdistavat toimet sinne, missä niitä eniten tarvitaan ja tukevat ketjussa heikoimmassa asemassa olevia.
“Yritysvastuudirektiivi on antanut meille toivoa siitä, että yritykset alkaisivat tarkastella kriittisesti myös liiketoimintamallejaan ja hankintakäytäntöjään, mukaan lukien reilu hinnoittelu. Nyt ehdotettu soveltamisalan rajaaminen ensimmäiseen hankintaportaaseen uhkaa sivuuttaa nämä keskeiset seikat”, sanoo afrikkalaisia Reilun kaupan viljelijöitä edustavan Fairtrade African strategia- ja vaikuttavuusjohtaja Madeline Muga.
Katso myös: Heidi Hautalan haastattelu maaliskuulta 2025