Viikin lehmien laitumellelasku saa rinnalleen mielenilmauksen maidontuotannon varjopuolista
Viikin perinteinen lehmien laitumellelasku saa tänä keväänä vastavoiman, kun Oikeutta eläimille -järjestö järjestää tapahtuman yhteydessä mielenilmauksen. Aktivistien mukaan tapahtuma antaa yleisölle liian kaunistellun kuvan eläinten todellisesta elämästä.

Johanna Kohvakka
Lehmien laitumellelasku Viikin koetilalla on jokakeväinen perinne, joka houkuttelee paikalle tuhansia kävijöitä. Tänä vuonna tapahtuman rinnalla nähdään mielenilmaus maidontuotannon eettisiä ongelmia vastaan.
“Olemme paikalla muistuttamassa, että tämä hetki ei ole koko totuus lehmien elämästä”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön Helsingin paikallisryhmän edustaja Tuomas Anttolainen.
Anttolaisen mukaan tapahtuma luo vaikutelman onnellisista eläimistä ja hyvinvoivasta maatilaympäristöstä, vaikka todellisuudessa lehmät viettävät suurimman osan elämästään sisätiloissa, usein liikkumista rajoittavissa oloissa.
“Tottahan toki lehmät iloitsevat siitä että pääsevät hetkeksi ulos. Mutta se ei tee niiden elinoloista hyväksyttävää.”
“Markkinointia, ei koko kuvaa”
Viikin laitumellelaskutapahtumaa on järjestetty Valion ja Helsingin yliopiston yhteistyönä jo pitkään, ja se on profiloitunut koko perheen tapahtumaksi, jota perustellaan muun muassa kaupungissa asuvien lasten luontoyhteydellä.
Anttolainen suhtautuu tähän kriittisesti.
“Eläimiä voi kohdata tuotantoeläinten turvakodeissa, kuten Tuulispäässä tai Saparomäessä. Siellä ne eivät ole tuotantovälineitä, vaan yksilöitä, joilla on itseisarvo. Ei luontoyhteyteen kuulu eläinten hyödyntäminen.”
Anttolainen pitää tapahtumaa Valion markkinointityökaluna. Hänen mukaansa tapahtuma toimii käytännössä hyvinvointipesuna – keinona luoda kuluttajille mielikuva eläinten hyvästä kohtelusta, joka ei kuitenkaan vastaa arkea lypsykarjatiloilla.
“Olisi rehellistä kertoa myös, mitä kaikkea muuta lehmien elämään tuotantoeläiminä liittyy – keinosiemennys, erottaminen vasikasta, parsinavetat, sarvien nupoutus ja vaikkapa ennenaikainen kuolema.”
Helsingin yliopiston mukanaolo Valion markkinointitapahtumassa puhutti viime vuonna
Vuonna 2024 tapahtuma houkutteli Helsingin yliopiston tiedotteen mukaan 7 000 kävijää. Paikalla oli Helsingin yliopiston asiantuntijoita, mukaan lukien lehmäasuihin pukeutuneita "lehmädosentteja", jotka vastailivat ihmisten kysymyksiin lehmistä.
Verde kysyi tuolloin, miksi arvostettu tieteellinen laitos, Helsingin yliopisto, osallistuu näin aktiivisesti Valion markkinointiin. Yliopiston puolueettomuus ja tieteellinen integriteetti voivat vaarantua, jos se toimii liian tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa, joilla on omia viestinnällisiä intressejä.
Viikin tutkimustilan johtaja Tapani Jokiniemi perusteli tuolloin yliopiston mukanaoloa tapahtumassa sillä, että Viikin tutkimustila, jonka Helsingin yliopisto omistaa, on yksi Valion maidontuottajista ja osakas. Jokiniemen mukaan Helsingin yliopiston roolia tapahtumassa ei ole tästä näkökulmasta pohdittu.

Rauhanomainen muistutus tuotantoeläinten todellisuudesta
Anttolainen korostaa, että lauantaille suunniteltu mielenilmaus ei ole suunnattu tapahtumavieraita vaan maidontuotannon rakenteita ja julkisuuskuvaa vastaan.
“Tavoitteena ei ole vastakkainasettelu vaan rauhallinen mutta näkyvä muistutus siitä, mistä maidontuotannossa on oikeasti kyse," Anttolainen toteaa.
"Haluamme tuoda esiin sen toisen näkökulman, joka tapahtumasta puuttuu. Kyse ei ole vain siitä, mitä Valio tai maidontuottajat haluavat kertoa – kyse on eläinten todellisesta elämästä.”
Anttolaisen mukaan Oikeutta eläimille -järjestön Helsingin paikallisryhmässä toimii pieni ydinjoukko, ja lisäksi noin 200 vapaaehtoista osallistuu mielenilmauksiin tilanteen mukaan. Ennakkotietojen mukaan lauantaina paikalle odotetaan noin kahdenkymmenen mielenosoittajan joukkoa.
Helsingin toimintaryhmä on jo tehtaillut tapahtumaa varten kylttejä, joissa lukee muun muassa "suurin osa vuodesta vangittuna", "vain pienen hetken pihalla" ja "Valion valkopesua".

Mielenilmaus lehmien puolesta
Missä: Koetilantie 5, Viikki, Helsinki
Milloin: Lauantaina 3.5. klo 10:30–12:00
Järjestäjä: Oikeutta eläimille, Helsingin paikallisryhmä