Vihreät arvot ja feministinen ulkopolitiikka ohjaavat Nato-Suomea

Ohjelmaa valmistelleen työryhmän toinen puheenjohtaja, Santeri Leinonen, on jo aiemmin esitellyt Verdessä vihreän turvallisuuspolitiikan päälinjoja, kokonaisturvallisuutta vihreältä arvopohjalta. Valtuuston hyväksymä yli 30-sivuinen ohjelma kattaa hyvin laajasti ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Ohjelmassa kiinnitetään huomiota muun muassa ilmastokriisin ja luontokadon tuomaan välittömään ja suureen turvallisuusuhkaan. Vihreä, feministinen ulkopolitiikka nostaa myös naisten, t

Vihreät arvot ja feministinen ulkopolitiikka ohjaavat Nato-Suomea

Ohjelmaa valmistelleen työryhmän toinen puheenjohtaja, Santeri Leinonen, on jo aiemmin esitellyt Verdessä vihreän turvallisuuspolitiikan päälinjoja, kokonaisturvallisuutta vihreältä arvopohjalta.

Valtuuston hyväksymä yli 30-sivuinen ohjelma kattaa hyvin laajasti ulko- ja turvallisuuspoliittisia kysymyksiä. Ohjelmassa kiinnitetään huomiota muun muassa ilmastokriisin ja luontokadon tuomaan välittömään ja suureen turvallisuusuhkaan. Vihreä, feministinen ulkopolitiikka nostaa myös naisten, tyttöjen ja vähemmistön oikeudet esille.

Vihreät asettuu selkeästi tukemaan Ukrainaa sen taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Ukrainaa halutaan tukea myös sen EU-jäsenyystyössä ja pitää Naton ovet avoinna uusille jäsenille.

Ohjelmassa avataan myös vihreiden käsitystä Nato-Suomesta. Vihreät haluaa Nato-Suomen edelleen toimivan ydinsulkusopimuksen vahvistamiseksi ja allekirjoittavan ydinasekieltosopimuksen. Ottawan henkilömiinat kieltävästä sopimuksesta halutaan pitää kiinni ja valmistaudutaan pitkällä aikavälillä allekirjoittamaan myös rypäleaseet kieltävä sopimus.

Tero Koskinen

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ohjelman luonnokseen tehtiin valtuustossa lukuisia muokkausesityksiä. Helsinkiläinen Tero Koskinen osallistui ensimmäistä kertaa puoluevaltuustotyöhön, ja iloitsi useiden esitystensä läpimenosta.

”Halusin nostaa esiin lehdistönvapauden esiin tärkeänä osana demokratiaa. ”

Koskisen mielestä tarvitaan moniäänistä, faktapohjaista mediaa eikä maassa saisi olla uutiserämaita, joilta puuttuu oma media seuraamasta paikallisten ja alueellisten päättäjien toimia. Tiedonvälitys on turvattava myös kriisiolosuhteissa.

Ei olla kivoja, kun köyhiltä ja luonnolta leikataan

Valtuuston työn aloitti puheenjohtaja Sofia Virta ripittämällä Orpon hallituksen budjettilinjaa. Hän kommentoi ihmettelyä, miksei enää ole niin ”kiva” kuin jotkut ehkä keväällä luulivat.

”Kun meillä istuu maan hallituksessa puolue, jolle kaikki lapset eivät esimerkiksi ihonvärinsä perusteella ole yhtä arvokkaita, me emme ole hiljaa. Kun meillä istuu maassa hallitus, joka leikkaa kaikkein köyhimmiltä, jotta voi keventää esimerkiksi pääministerin verotusta, niin me emme lakkaa kysymästä miten te kehtaatte? Ja kun meillä istuu ministereitä, jotka kyseenalaistavat koko luontokadon ja ilmastokriisin, niin ei, en puheenjohtajana ole hiljaa.”

Virta halusi myös vääntää rautalankamallin pienipalkkaisten arjesta.

”Hallitus siis sanoo kaupungissa asuvalle, päiväkodissa työskentelevälle yksinhuoltajalle, jolta leikataan asumistuki, että mene töihin? No kas, hän kun on jo töissä. Tarkoittaako hallitus siis, että matalapalkka-aloilla työskentelevien arvokasta työtä tekevien ammattilaisten pitäisi ottaa lisäksi toinenkin työ?”

Useissa puoluevaltuuston jäsenten puheenvuoroissa kommentoitiin samoja asioita ja nostettiin esiin muun muassa opiskelijoiden, vammaisten ja lapsiperheiden talousongelmia leikkausten uhatessa.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne vaati tehokkaampia toimia ilmastokriisin pysäyttämiseen. Luontohaitoille on asetettava riittävä hinta, jotta kannustetaan säästeliääseen luonnonvarojen käyttöön. Harjanteen mielestä yritykset jo ymmärtävät näitä teemoja päivä päivältä paremmin.

”Politiikan pitää antaa selvä näkymä siitä, että tulevaisuuden voittajat ovat niitä, jotka pitävät tulevaisuudesta huolta. Markkinat ovat tehokas työkalu myös luontokadon taklaamisessa – kunhan ne tosissaan ja rohkeasti valjastetaan siihen eikä päinvastaiseen. Se on myös luontoa arvostavan maanomistajan etu.” 

Lapsettomuushoitoja vaikea saada

Europarlamentaarikko Ville Niinistön puhe kosketteli tuoreen pikkukeskosen isän teemoja hyvin henkilökohtaisella tasolla. Niinistö kritisoi lapsettomuushoitoihin pääsyä, joka erityisesti julkisella puolella on vaikeaa tai lähes mahdotonta.

”Lapsettomuuden ympärillä on yhä hiljaisuuden kulttuuria, joka jättää ihmisten sydämiin raskaan möhkäleen kannettavaksi. Moni on yksin tämän asian kanssa. Politiikka on asettanut tosiasiassa esteitä ihmisten lapsihaaveiden ja toiveiden toteuttamiselle, samaan aikaan kun poliitikot patistelevat nuoria ja etenkin naisia syyllistävän sävyisellä keskustelulle hankkimaan lapsia.”

Niinistö katsoi poliittista tilannetta myös Brysselin ja Strasbourgin suunnalta. Hänen mukaansa kokoomus ja sen Euroopan parlamentin ryhmä EPP vastustaa useita tehokkaita ilmastotoimia.

”Kokoomus ja EPP on alkanut yhä enemmän liittoutua laita- ja äärioikeiston kanssa vastustamaan tehokkaita ilmasto- ja luontotoimia, koska se ajattelee saavansa sillä enemmän ääniä oikeistolaisen talouspolitiikan tueksi. Mutta ei ole mitään kestävää talouspolitiikkaa valtiolle tai ihmisille, jos se ei ole vauhdittamassa ihmiskunnan toiminnan asettamista ekologisten ja ilmastollisten kestävyysrajojen sisälle.”

Lue lisää