Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Rakkaus on muutakin kuin hanipuputtelua ja sydänkonvehteja

Pääsiäismaanantaina hieraisin silmiäni, kun silmiini pomppasi Ylen artikkeli (18.4.) platonisista parisuhteista. Aivan pienen hetken annoin itseni innostua, ehkäpä tässä olisi sitä kauan kaivattua näkyvyyttä a-spektrillä oleville sateenkaari-ihmisille, eli aseksuaaleille ja aromanttisille. Kauaa ei innostukseni ehtinyt kuitenkaan palaa, sillä mitä pidemmälle lyhyttä artikkelia luin, sitä pettyneempi olin. Sen sijaan, että

Rakkaus on muutakin kuin hanipuputtelua ja sydänkonvehteja

Pääsiäismaanantaina hieraisin silmiäni, kun silmiini pomppasi Ylen artikkeli (18.4.) platonisista parisuhteista. Aivan pienen hetken annoin itseni innostua, ehkäpä tässä olisi sitä kauan kaivattua näkyvyyttä a-spektrillä oleville sateenkaari-ihmisille, eli aseksuaaleille ja aromanttisille. Kauaa ei innostukseni ehtinyt kuitenkaan palaa, sillä mitä pidemmälle lyhyttä artikkelia luin, sitä pettyneempi olin.

Sen sijaan, että platoninen (eli ei-romanttinen ja seksitön) parisuhde oltaisiin näytetty yhtenä yleisenä sateenkaariparisuhteen muotona, se asetettiin TikTok-trendin pakkolaatikkoon, jonne ei kurkkaa muut kuin ne heterot, jotka eivät löydä oikeaa parisuhdetta. Siis sellaista, mihin kuuluu yksi kumppani, vuosipäivien pakollinen rakkaushöttö ja seksi kerran viikossa pimeässä peiton alla.

Pois pyyhkiytyi joukko sateenkaarihistorian sivuja sekä aromanttisten ja aseksuaalien kokema syrjintä ”puutteellisen luonteen” sekä normeista poikkeavien parisuhdemallien takia.

Miksipä se alloja (alloromanttinen ihminen kokee romanttista viehätystä ja alloseksuaalinen seksuaalista viehätystä) niin kiinnostaisikaan; onhan aseksuaali vain joku, joka ei ole vielä tavannut sitä oikeaa, ja aromanttiselta puuttuu vain se oikea kumppani, joka ei ole ystävä. Samoja mantroja on hoettu aikojen saatosta asti, eikä asiat muuttune minunkaan elinikäni aikana, vaikka ”[kyseessä] on suosittu ilmiö nuorten keskuudessa”.

Niin no, kukapa olisi uskonutkaan, että vielä anno domini 2022 ihmiset haluaisivat merkityksellisiä ihmissuhteita, joissa kasvaa ihmisenä.

Erityisen irvokkaan artikkelista ja sen sokeakatseisuudesta tekee se, että pariskunta johon artikkelissa viitataan, elää polyamorisessa queerplatonisessa parisuhteessa: he ovat samaa sukupuolta ja toinen on bi sekä toinen romanttisessa suhteessa miehen kanssa.

Vaikka termi on vielä suhteellisen uusi, platonisen parisuhteen juuret ovat nimenomaan queerplatonisuudessa ja sateenkaariyhteisössä. Sen pois pyyhkimisellä ei voiteta mitään.

Niin paljon enemmän kuin yhdessä hengailua

Toisin kuin kommenttikentän kommenttien perusteella voisi luulla, (queer)platoninen parisuhde ei ole pelkkä hetkellinen järjestely, jossa kaksi ihmistä heittää hynttyyt yhteen säästääkseen asumiskuluissa, vaan kyseessä on parisuhde, jossa jaetaan kaikki, mitä elämässä jakaa voi: koti, tuki ja turva, laskut ja elämän kaikki tapahtumat, ilot ja surut ja kaaospäivät.

Parisuhde on muutakin kuin romanttisuus tai seksuaalisuus, sillä vaikka ne otettaisiin pois, jäljelle jää se tärkein: intiimi ja yksityinen rakkauden muoto, joka normista poikkeavuudesta huolimatta (tai siitä johtuen?) ansaitsee tulla arvostetuksi ja vaalituksi.

Ylen artikkeli sivuaa myös yksinäisyyttä ja yksinasumista, vaikka ne eivät aiheeseen tai queerplatoniseen parisuhteeseen liity. Sen sijaan että keskittyminen olisi itse asiassa, (queer)platonisuus esitetään jonain uutena keinona yksinäisille hankkia ystäviä. Tekstissä viitataankin Ylen aiempaan artikkeliin koskien miesten vastentahtoista sinkkuutta.

Väännetään nyt rautalangasta: ihmisten yksinäisyys tai sen torjuminen ei ole muiden ihmisten velvollisuus. Parisuhde, oli se sitten platoninen tai ei, on aina ihmisten välinen sopimus, ei keino hankkia ystäviä.

Vaikka kyseessä on löyhä aasinsilta ja raa’aksi jäänyt ajatuksentynkä, on traagista, että se maalaa yksinasuvat pelkiksi yksinäisyydestä kärsiviksi marttyyreiksi, joilla ei ole ystävyyssuhteiden tai elämän muun sisällön sijaan mitään muuta kuin neljä seinää ja ovi, jota ei saa avata.

Ihmisyys on sosiaalista

Aktiiviseen valintaan perustuva found family -ajattelu (valittu perhe, ei vakiintunut suomennos) perustuva perhemalli ei ole uusi asia edes Suomessa.

Maailmassa, joka tuuttaa ikuista kulutusjuhlaa ja yksinpärjäämisen valhekunniaa, ei ole mitään radikaalimpaa kuin olla välittämättä valmiiksi asetetuista toimintamalleista.

Onko lapsesi ex-puoliso yhä läheinen ihminen, joka vastaanotat kotiisi tasavertaisena suvun jäsenenä, jonka autonrenkaat ovat autotallissasi? Onko vanhempasi elinikäinen ystävä sellainen, jonka luokse voi mennä turvaan kellonajasta huolimatta, jonka apuun voi luottaa asiassa kuin asiassa?

Onneksi olkoon! Elämäsi on täynnä läheisiä ja merkityksellisiä platonisia ihmissuhteita.

Kotoa pois muuttaminen ja yksinasuminen nuorena aikuisena ovat verrattain uusia tapoja länsimaisessa yhteiskunnassa. Koko kylä kasvattaa -toimintamalli ja yhteisöllinen asuminen tavarat ja muut asiat jakaen ovat olleet osa ihmisten kasvamista ja asumista oikeastaan aina, ja on edelleen normi monessa maassa.

Maailmassa, joka tuuttaa ikuista kulutusjuhlaa ja yksinpärjäämisen valhekunniaa, ei ole mitään radikaalimpaa kuin olla välittämättä valmiiksi asetetuista toimintamalleista. Platoniset parisuhteet ovat eräänlainen radikaalin yhteisön ja perheen rakentamisen muoto, joka hylkää ulkoiset valtarakenteet ja nostaa keskiöön sen itse valitsemisen sekä syvän, tasa-arvoisen platonisen rakkauden.

Kun romanttista suhdetta pidetään asiana, jota pitää tavoitella kaiken muun yläpuolelle, varjoon jää totuus siitä, että ihminen on monimutkainen otus, joka janoaa ja tarvitsee sosiaalisuutta ja kumppanuutta.

Sen väheksymisellä ei saavuteta mitään.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää