Elokapina estää hiilijunan kulkua - paikalliset tukevat, päättäjät väistävät

Ilmastoaktivistit aloittivat tempauksen viime tiistaina 12. huhtikuuta ja jatkavat sitä vielä määrittelemättömän ajan. ”Meillä on asiasta keskustelu paikalla olevien kanssa joka päivä. Se ratkaisee jatkon, komento ei tule mistään organisaatiosta”, selostaa Raili Nylund toimintaa. Elokapina ja Greenpeace vaativat, että venäläisen hiilen kuljetus Suomen läpi, transitoliikenne, on lopetettava välittömästi. Nyt estetty

Elokapina estää hiilijunan kulkua - paikalliset tukevat, päättäjät väistävät

Ilmastoaktivistit aloittivat tempauksen viime tiistaina 12. huhtikuuta ja jatkavat sitä vielä määrittelemättömän ajan.

”Meillä on asiasta keskustelu paikalla olevien kanssa joka päivä. Se ratkaisee jatkon, komento ei tule mistään organisaatiosta”, selostaa Raili Nylund toimintaa.

Elokapina ja Greenpeace vaativat, että venäläisen hiilen kuljetus Suomen läpi, transitoliikenne, on lopetettava välittömästi. Nyt estetty kuljetus on Elokapinan tietojen mukaan menossa Norjaan terästehtaaseen. Radan on vuokrannut VR ja junaa liikennöi virolaisen Operrailin suomalainen tytäryhtiö.  Muita venäläisen tavaran transitosatamia on Porissa ja Kokkolassa.

”EU-maiden hallitukset ja EU eivät tee riittävästi sulkeakseen kaupankäynnin venäläisten kanssa”, sanoo Nylund.

Aktivistit nostavat tikun nokkaan Suomessa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakan ja omistajanohjausministeri Tytti Tuppuraisen. Ministereihin on yritetty olla yhteydessä, tähän mennessä turhaan. Aktivistien mielestä on kohtuutonta, että ukrainalaisia murskataan ja kidutetaan, mutta Suomessa vedotaan jatkuviin sopimuksiin, joita ei voida keskeyttää.

”Kun ajattelee Ukrainan sotaa, koko transito on järjetön teko”, sanoo Nylund.

Raili Nylund (keskellä oranssissa takissa). Kuva: Hannu Tuominen

VR Transpoint ehti jo kertaalleen lopettaa idän tavaraliikenteen länsimaiden Venäjälle asettamien pakotteiden vuoksi. Allegro-junien henkilöliikenne loppui myös ja on edelleen jäissä. Muutaman päivän tauon jälkeen tavaraliikenne kuitenkin jatkui ja VR Transpoint kertoi saaneensa lisätietoa pakotteiden tulkinnasta Britannian viranomaisilta ja pankeilta.

Maanantaina 4.4. VR:n toimitusjohtaja Lauri Sipposen kerrottiin irtisanoutuneen. VR muutti viestiä parin tunnin harkinta-ajan jälkeen potkuiksi. Helsingin Sanomien haastattelussa 8.4. ministeri Tuppurainen kertoi yllättyneensä kertaalleen keskeytetyn tavaraliikenteen lopettamispäätöksen pyörtämisestä. Transiton tilanne on siis vähintäänkin sekava.

Ukrainan XR vetosi

Elokapina on osa kansainvälistä XR, Extinction Rebel-liikettä. Ukrainan XR on julkaissut vetoomuksen venäläisen energian boikotoinnin puolesta. Vetoomus on kirjoitettu aivan sodan alla ja siinä ennakoidaan Venäjän hyökkäys. Tekstissä mainitaan maailmanlaajuinen sota, jopa ydinsota, joka voidaan estää, jos Gazpromin, Rosneftin ja muiden Putinin hallinnon kanssa toimivien yhtiöiden rahahanat saadaan tukittua.

XR-toimintaa on vetoomuksen jälkeen ollut eri puolilla Eurooppaa. Koverharissa on lähes viikon ajan eletty teltoissa junaraiteilla ja osin myös hiilivaunuissa, hiilen päällä olevissa teltoissa. Aktivisteja on ollut paikalla vaihteleva määrä, 10-40 henkeä päivittäin.

Elokapina tukki viime syksynä Mannerheimintien Helsingissä pariinkin otteeseen, ja sai silloin kritiikkiä monelta suunnalta. Nyt tilanne on toinen, aktivisteille tuodaan ruokaa ja herkkuja ja poliisit istuvat matkan päässä autossaan sen kummemmin asiaan puuttumatta. Tuki on ollut tarpeen, sillä olot telttaleirillä ovat alkeelliset ja päivät ovat olleet aurinkoisia, mutta kylmiä.

”Paikalliset ovat olleet todella kannustavia. Saamme peukkuja ohi ajavista autoista, meille tuodaan ruokaa ja tarjotaan saunomismahdollisuutta”, kertoo Nylund.  

Hiilijunat ovat olleet paikallisten asukkaiden riesana kolmisen vuotta. Hienojakeinen hiili pölyää avovaunuista ja junien dieselveturit ovat äänekkäitä.

”On raivostuttavaa, kun todellisuudessa mikään ei mene hyvällä eteenpäin. ”

Elokapinan aktiivit istuvat ringissä kertomassa kokemuksiaan ja tuntemuksiaan. ”Puhenaiseksi” valikoitunut Raili ei säästele sanojaan.

”On raivostuttavaa, kun todellisuudessa mikään ei mene hyvällä eteenpäin. ”

Eli puhetta ja lupauksia riittää, mutta tekoja ei.

”Päättäjät eivät edelleenkään näe, mihin olemme menossa. Hyvä esimerkki on IPCC-raportin vastaanotto. Ei vieläkään herätä siihen, että ellemme saa ylikulutusta loppumaan, edessä on kolmen asteen lämpeneminen.”

XR on kansainvälinen, poliittisesti sitoutumaton ja hajautetusti toimiva liike, joka käyttää väkivallattomia suoran toiminnan keinoja ja kansalaistottelemattomuutta. Tavoitteena on herättää hallituksen ilmasto- ja luontokriisiin.

Lue lisää