Ukraina-päiväkirjat: Voimmeko enää ikinä luottaa yhteenkään kansainväliseen sopimukseen?

1.4.2022 Tällä viikolla vietimme poikani syntymäpäiviä ja ilmahälytys soi joinakin päivinä jopa neljä kertaa vuorokauden aikana. Pahinta on herätä yöllä ilmahälytykseen, koska silloin muistamme, että heräämme painajaiseen.  Monien elämä Ukrainassa on nyt silkkaa painajaista: Mariupol, Irpin, Mykolaiv, Harkova. Huolimatta siitä, että yritän kääntää huomioni sodan kauheuksista keskittymällä töihini

Ukraina-päiväkirjat: Voimmeko enää ikinä luottaa yhteenkään kansainväliseen sopimukseen?

1.4.2022

Tällä viikolla vietimme poikani syntymäpäiviä ja ilmahälytys soi joinakin päivinä jopa neljä kertaa vuorokauden aikana. Pahinta on herätä yöllä ilmahälytykseen, koska silloin muistamme, että heräämme painajaiseen. 

Monien elämä Ukrainassa on nyt silkkaa painajaista: Mariupol, Irpin, Mykolaiv, Harkova. Huolimatta siitä, että yritän kääntää huomioni sodan kauheuksista keskittymällä töihini ja avustustyöhön, elän tätä painajaista jokaisella solullani kaikkien ukrainalaisten kanssa.

Olen kauhuissani, kun kaikki lapsuuteni salaiset pelot sodan syttymisestä ovat muuttuneet todellisuudeksi. Pelkäsin lapsena sotaa. Sitä, että pystyisi puolustautumaan, en pakenemaan, perheeni kärsisi, kotimme tuhoutuisi ja sinne tunkeutuisi sotilaita. Kaikesta tästä on tullut todellisuutta ja tätä on jatkunut nyt kuukauden.

Jossain vaiheessa viime viikolla tunsin itseni biorobotiksi.

Katsoin videoita TikTokissa. Piiritetyn Hersonin asukas kertoi, että heiltä ovat loppuneet ruoka ja lääkkeet, mistään ei voi ostaa mitään. Kaupunki on piiritetty. Olen niin turhautunut ja vihainen, kun en voi auttaa. Olen äärimmäisen vihainen, että koko maailma antaa tällaista kauhua tapahtua Euroopassa. 

Kuinka monta uhrausta Ukrainan on vielä tehtävä saadakseen apua? Nämä samat maat riisuivat meidät (ydin)aseista Neuvostoliiton romahdettua ja ”lupasivat” taata turvallisuutemme. Mitä turvallisuutta tämä on?

Mitä enemmän otan selvää Euroopan ja maailman turvallisuussopimuksista, sitä enemmän ymmärrän, että maailmanpolitiikka ja turvallisuuspolitiikka perustuu valheisiin, suurempiin valheisiin, mihin Venäjän propaganda pystyy. 

Missä on Budapestin sopimus? Missä luvatut turvatakuut ovat? Miten tämä voi tapahtua, vaikka kaikki nämä sopimukset on laadittu ja Ukraina on luottanut niihin? Yksikään allekirjoittajamaista ei ole Venäjää parempi, koska ne eivät myöskään ole täyttäneet Budapestin sopimuksen velvoitteitaan.

En usko, että meistä kukaan voi luottaa enää mihinkään kansainvälisiin sopimuksiin tämän jälkeen. Voimmeko edes luottaa oikeusvaltioihin tai ylipäänsä mihinkään oikeudenmukaisuuteen maailmassa?

Jossain vaiheessa viime viikolla tunsin itseni biorobotiksi. Joka aamu minulla on edessäni tehtäväluettelo, ajastin, suoritukset, ja seuraava päivä jatkuu samanlaisena. Silti parasta terapiaa on työskennellä. Se antaa näkymätöntä toivoa tulevaisuudesta. Se antaa luottamusta siihen, että on vielä olemassa normaali arki ja voin tehdä asioita huomisen eteen.

Kuva: Oksana Chopak

Lapsena autoin aina isoäitiäni ja äitiäni pelloilla. En pitänyt maatilan töistä lainkaan, sillä istutimme käsin kymmeniä hehtaareita perunoita, maissia ja punajuuria.

Nykyisin viljelemme vähemmän. Äskettäin otimme Mykolaivista kotoisin olevan pakolaisperheen kanssa uudelleen käyttöön pienen mansikkatilani, jossa on viimeksi kasvatettu mansikoita neljä vuotta sitten. Perhe auttoi polttopuiden leikkaamisessa ja pinoamisessa, ja tänään puhdistamme pihan.

Sunnuntaina veimme perheen käymään vuoristolähteellä, josta saa puhdasta ja raikasta mineraalivettä. Meidän piti kävellä rautatien ja riippusillan yli ja löysimme lähteen. Emme kuitenkaan päässeet lähteen luokse, koska vuorilta valuva lumien sulamisvesi oli muodostanut syvän joen lähteen ja polun välille. Lumien sulamisjoet mutkittelevat joka vuosi hiukan eri tavoin. Sovimme, että viemme heidät toiselle lähteelle lähipäivinä.

Kuva: Oksana Chopak

Nettisovelluksemme, joka auttaa pakolaisia löytämään asunnon ja muun avun, on jo ilmestynyt Google Play Kauppaan ja App Storeen. Olemme saaneet uusia palveluntarjoajia alustallemme, ja jatkan edelleen yhteydenottoja vanhoille palveluntarjoajillemme kartoittaakseni, että ovatko yritykset vielä toiminnassa. Suurin osa yrityksistä on pystyssä edelleen, mutta Harkovaan ja Žytomyriin ei ole lainkaan yhteyttä, mikä on erittäin huolestuttavaa.

Sunnuntaina freelance-alusta Upwork pyysi, että me vanhat käyttäjät auttaisimme uusia alkuun alustan kanssa. Olen itse toiminut Upwork-alustalla jo 7 vuotta ja ansainnut Top Rated -merkin. Nyt autan 12:ta uutta ukrainalaista freelanceria aloittamaan alustalla työskentelyn.

Maanantaina sairastuin, sain korkean kuumeen ja kahden päivän ajan jokaista lihastani ja päätäni särki todella voimakkaasti. Nyt olen jo toipunut, vaikka kärsin vielä hiukan lievästä huimauksesta ja heikkoudesta.

Poikani täytti vuosia ja ensimmäistä kertaa emme järjestäneet syntymäpäiväjuhlia.

Kääntänyt englannista suomeksi Outi Toivanen-Visti. Kaksi ukrainalaista on kirjoittanut päiväkirjaa sodan alusta lähtien ja ne ovat täältä kaikki luettavissa. Oksana Chopak ja Benjamin Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Lue lisää