Aktivistimummot-liike kehottaa vähentämään energiankulutusta humanitaarisista syistä

Ympäristöliike Aktivistimummot kehottaa säästämään energiaa. Kampanjalla tähdätään Venäjän saamien energiatulojen pienentämiseen. Aktivistimummot antaa neljä vinkkiä, joilla yksityishenkilöt ja julkiset tahot voivat pienentää energiankulutustaan.

14.3.2022 | Yhteiskunta

Kuva: Pixabay

Aktivistimummot-kansanliike muistuttaa, että energiaa säästämällä voi vähentää hyökkäyssodan aloittaneen Venäjän tuloja. Aktivistimummot on liike, joka on perustettu turvaamaan lapsenlapsille elinkelpoinen maailma.

“Kaikki maailman mummot kuljettavat ylisukupolvista viestiä, jossa elämänkokemuksen kerrokset liittyvät yhteen. Kutsumme tätä mummoviisaudeksi”, Aktivistimummot-liikkeen perustaja Seija Kurunmäki sanoo.

Aktivistimummot-liikkeen perustajissa on muun muassa ilmasto- ja energia-asiantuntijoita, lääketieteen osaajia, tutkijoita ja toimittajia.

Aktivistimummot vinkkaa tuoreessa kampanjassaan neljä tapaa, jolla voi tehdä energiankulutuksen vähennyksiä ja täten myös humanitaarisen teon. Tehokkaimmiksi keinoiksi mainitaan autoilun vähentäminen ja sisätilojen lämpötilan laskeminen.

Ilmastomielenosoitus vuonna 2019 Helsingissä. Kuva: Leena Brandt

Ensimmäisenä keinona Aktivistimummot mainitsee asuinyhteisön energiasyöppöjen selvittämisen. Huoneiston lämpötilan laskeminen yhdellä asteella johtaa 5 prosentin säästöön lämmityksessä. Vetoomus osoitetaan myös julkisille toimijoille.

Toinen keino on autoilun vähentäminen, julkisten kulkuneuvojen suosiminen sekä kävely ja pyöräily. 

“Nopeudet pienemmiksi ja autottomia päiviä useammin kuin kerran vuodessa. Vähäpäästöisen julkisen liikenteen ja joukkoliikenteen kehittäminen on välttämätöntä”, emerita tutkimusjohtaja Anu Harkki toteaa tiedotteessa.

Kolmas keino muistuttaa Earth Hour -tapahtumaa. Aktivistimummot kehottavat sammuttamaan valot joka iltana 16.4. asti välillä 20.30–21.30. Tällä tavoin on mahdollista osoittaa solidaarisuutta ukrainalaisille ja näyttää esimerkkiä mukavuudesta tinkimisestä, Aktivistimummot muistuttavat.

Neljäntenä keinona mainitaan lentämisen ja sähkösaunan lämmittämisen vähentäminen. Aktivistimummojen viesti tiivistetään tiedotteessa kahteen sanaan: harvoin ja hartaasti.

Santtu Paananen / Verde

14.3.2022 12:58

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon