Wikipedia-tempaus täydentää suomenkielistä ympäristösanastoa

Wikipedia on edelleen yksi maailman suosituimmista verkkosivuista ja sitä käyttävät niin tutkijat, toimittajat kuin opiskelijatkin – kaikkien muiden lisäksi. Kaksi vuotta sitten järjestetty asiantuntijatapahtuma oli menestys ja nytkin mukaan on ilmoittautunut jo muun muassa joukko Suomen ympäristökeskuksen tutkijoita. ”Palaute viime kerrasta oli tosi hyvää ja ihmiset pystyivät yhden illan aikana hyppäämään

Wikipedia-tempaus täydentää suomenkielistä ympäristösanastoa

Wikipedia on edelleen yksi maailman suosituimmista verkkosivuista ja sitä käyttävät niin tutkijat, toimittajat kuin opiskelijatkin – kaikkien muiden lisäksi. Kaksi vuotta sitten järjestetty asiantuntijatapahtuma oli menestys ja nytkin mukaan on ilmoittautunut jo muun muassa joukko Suomen ympäristökeskuksen tutkijoita.

”Palaute viime kerrasta oli tosi hyvää ja ihmiset pystyivät yhden illan aikana hyppäämään Wikipedian editointiin hyvin mukaan. Ihan kokonaisia uusia artikkeleita saatiin valmiiksi”, kertoo tilaisuutta järjestävä Ympäristötiedon foorumin koordinaattori Kaisa Välimäki.

Illan aikana asiantuntijat opastavat ensin wikin teknistä toteutusta ja sen jälkeen kirjoittajat päästetään irti. Teeman mukaisesti kaikki ympäristötutkimuksen asiantuntijat on haastettu mukaan avaamaan keskeisiä termejä ja päivittämään vanhoja artikkeleita.

Asiantuntijat voivat vapaasti valita kohteensa, mutta vinkkejäkin on tarjolla. Kestävyystieteisiin liittyviä isoja kattoteemoja olisi hyvä avata Wikipedian lukijoille. Näitä ovat esimerkiksi kestävyysmurros, ekologinen jälleenrakennus, taksonomia, luontopääoma, ekologinen siirtymä, ekologinen murros, irtikytkentä ja ylikulutus.

“Esimerkiksi kestävyystieteisiin liittyviä suomenkielisiä termejä syntyy myös koko ajan lisää.”

”Tietoahan kertyy koko ajan lisää ja Wikipediasta puuttuu monia keskeisiä asioita. Esimerkiksi kestävyystieteisiin liittyviä suomenkielisiä termejä syntyy myös koko ajan”, sanoo Välimäki.

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma Helsingissä. Kokonaistoteutuksesta vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta. Pandemian vuoksi tapahtumia on jouduttu karsimaan, mutta etänä järjestetään silti noin 40 tiedetilaisuutta.

”Yhteisöllisyys tietenkin jää puuttumaan, mutta ehkä koko illan tapahtumaa on mukavampi seurata kotisohvalta”, pohtii Välimäki.

Hän muistuttaa, että mukaan voi ilmoittautua edelleen – mutta aivan viime hetken tulijat jäävät ilman luvattua pizzaa.

Ymparistötiedon foorumi välittää viimeisintä tutkimustietoa päätöksentekijöille kulloinkin ajankohtaisista aiheista sekä nostaa uusia, vielä marginaalisia ympäristökysymyksiä julkiseen keskusteluun. Foorumi on voittoa tavoittelematon ja se on perustettu vuonna 2010.

Koko kymmenien tapahtumien Tieteiden yön Liveto-sivu avautuu 20.1. ja tapahtumatallenteet ovat katsottavissa tammikuun loppuun asti.

Lue lisää