Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Ravintolat ja tapahtumat koronapassin taakse välittömästi

Israelissa oli vuodenvaihteessa todella paha koronatilanne. Sitten maa rohmusi rokotteita koko väestölle ja rokotti kaikki halukkaat, noin 70 % väestöstä. Epidemia laantui nopeasti. Tartunnat loppuivat myös rokottamattomien keskuudessa, koska rokotetut eivät tautia enää levittäneet ja muita oli liian vähän. Rokotteet suojasivat näin myös rokottamattomia. Sitten tuli deltavariantti. Se oli paljon tartuttavampi

Ravintolat ja tapahtumat koronapassin taakse välittömästi

Israelissa oli vuodenvaihteessa todella paha koronatilanne. Sitten maa rohmusi rokotteita koko väestölle ja rokotti kaikki halukkaat, noin 70 % väestöstä. Epidemia laantui nopeasti. Tartunnat loppuivat myös rokottamattomien keskuudessa, koska rokotetut eivät tautia enää levittäneet ja muita oli liian vähän. Rokotteet suojasivat näin myös rokottamattomia.

Sitten tuli deltavariantti. Se oli paljon tartuttavampi ja näyttää tarttuvan hyvin myös ulkotiloissa. Epidemia roihahti Israelissa uudestaan. Myös rokotettuja sairastui, useimmiten kuitenkin vain lievään nuhaan. Olennaista oli, että he kuitenkin levittivät tautia.

Rokottamattomat eivät olleetkaan enää suojassa, ja heille tauti on vaarallinen. Koronakuolleisuus nousi yli 150 kuolemaan viikossa maassa, jonka väkiluku on 9 miljoonaa. Israel on nyt rokottanut suurimman osan väestöstä kolmanteen kertaan ja epidemia näyttäisi olevan taas tältä erää ohi.

Suomen tilanne on toistaiseksi aika hyvä, mutta menee koko ajan huonompaan suuntaan.

Viime kuukausina moni Euroopan maa on luopunut koronarajoituksista tai ainakin höllentänyt niitä. Tanskassa esimerkiksi ei ole mitään rajoituksia ja koronapassistakin ehdittiin luopua.

Rajoitukset taidettiin poistaa liian aikaisin. Baltian maissa tartuntojen määrä on noin kymmenkertainen Suomeen verrattuna ja sairaaloiden kapasiteetti alkaa olla ylärajoilla. Tanskassakin on parituhatta tartuntaa päivässä ja koronapassi otetaan uudestaan käyttöön. Paha on tilanne Norjassakin. Ruotsissa sen sijaan menee hyvin sen jälkeen, kun ensin 15 000 ruotsalaista on kuollut tautiin.

Suomen tilanne on toistaiseksi aika hyvä, mutta menee koko ajan huonompaan suuntaan. On syytä olettaa, että Viron, Norjan ja Tanskan tie tulee olemaan meidänkin tiemme. Rekisteröityjen tartuntojen määrää voi seurata tästä.

Suomen tartuntaluvut ovat nousseet viime viikkoina, mutta eivät ole nousseet kesän huipun tasolle – virallisesti. Tosiasiassa tartuntojen määrästä ei tiedetä juuri mitään, koska testausta on vähennetty ja rokotettuja kehotetaan tulemaan testeihin vain, jos on voimakkaita oireita.

On ilmeistä, että virus jää kiertämään vuosiksi tai jopa ikuisesti, joten kaikki tulevat tartunnan saamaan ja jopa monta kertaa.

Sairaaloissa koronaan sairastuneita on taas paljon ja jopa sydänleikkauksia on jo jouduttu perumaan, koska koronapotilaat täyttävät teho-osastot. Kuolleisuus koronaan on noussut korkeaksi.
Rokotus suojaa tartunnalta 80 prosenttisesti, eli pienentää tartunnan riskin viidesosaan. Kontaktien kasvu kuitenkin neutraloi tämän suojan.

Vakavalta taudilta rokotus sen sijaan suojaa todella hyvin. THL:ssä on laskettu, että rokottamattomalla on 19-kertainen todennäköisyys joutua koronan takia sairaanhoitoon verrattuna samanikäiseen rokotettuun. Sairaalahoitoon joutuneet rokotetut ovat melkein kaikki niitä, joilla on jokin immuunipuolustusta haittaava tauti, joka vie tehon rokotteelta.

On ilmeistä, että virus jää kiertämään vuosiksi tai jopa ikuisesti, joten kaikki tulevat tartunnan saamaan ja jopa monta kertaa. Rokottamattomille ensimmäinen kerta on vaarallinen. Se on oma valinta. Ketään ei voi pakottaa ottamaan rokotetta. Sen sijaan voidaan kieltää potilastyö heikkokuntoisten vanhusten kanssa hoitajilta ja lääkäreiltä, joilla ei ole rokotussuojaa. Voidaanhan se kieltää influenssarokotuksesta kieltäytyneeltäkin.

Rokottamattomia yli 12-vuotiaita on lähes 700 000. Sairaanhoitojärjestelmämme on varauduttava hoitamaan heistä osa tehohoitopaikoilla. Mikään kapasiteetti ei riitä, jos nuo 700 000 sairastuvat kaikki samanaikaisesti. Siksi epidemiaa on jarrutettava.

Eri puolilla maailmaa on alettu kyllästyä rokotuksista kieltäytyvien hoitamiseen, koska heidän katsotaan aiheuttaneen taudin itse.

Virossa esimerkiksi peräti maan lääkäriliitto on esittänyt, että koronapotilaille varatuille sairaalasängyille määrättäisiin yläraja, jotta muillekin olisi tilaa sairaaloissa. Kuulostaa rajulta – merkitsisihän se sitä, että sairaita käännytettäisiin sairaaloiden ovilta. Viron lääkäriliitto perustelee kantaansa sillä, että jotkut pitää joka tapauksessa käännyttää ovilta, jos sairaalat ovat täysiä. Miksi siis käännyttää ovelta tilanteeseen syytön sydänpotilas, jotta sairautensa itse aiheuttanut rokotuksista kieltäytynyt pääsisi hoitoon?

Singaporessa kaikki kyllä hoidetaan, mutta rokottamattomille tulee hoidosta lasku perässä, eikä se ole pieni.

Niinpä siis kaikki ravintolat, elokuvat, teatterit, konsertit ja urheilutapahtumat pantakoot koronapassin taakse.

Jotta meilläkin ei jouduttaisi pohtimaan, ketä hoidetaan ja ketä ei, epidemian räjähtäminen käsiin pitää pysäyttää ajoissa. Kohta voi olla liian myöhäistä. Onhan meillä sitä paitsi jo nyt jouduttu siirtämään välttämättömiä leikkauksia, mikä on väärin näitä potilaita kohtaan.

Kunnallisvaalit siirrettiin viime keväänä, kun koronan ilmaantuvuus kahdessa viikossa oli noussut noin 150:een.Muutama viikko sitten raportoitiin, että ilmaantuvuus rokottamattomien keskuudessa on Suomessa noin 700. Sen jälkeen se on mitä ilmeisimmin kasvanut vielä merkittävästi suuremmaksi.

On otettava käyttöön yhtä kovat rajoitukset kuin keväällä, mutta niiden tulee tietysti koskea vain niitä, joilla ei ole rokotusten antamaa suojaa. Muiden osalta rajoituksia ei tarvita.

Niinpä siis kaikki ravintolat, elokuvat, teatterit, konsertit ja urheilutapahtumat pantakoot koronapassin taakse. Näin on esimerkiksi Ranskassa ja kohta taas Tanskassa. Sujuu kuin tanssi.

Koronapassilla ei suojata rokotettuja tartunnoilta, joita he voisivat saada rokottamattomilta. Ei sillä suojata rokottamattomiakaan tartunnoilta, sillä he tulevat saamaan kaikki tartunnan joskus . Sillä suojellaan esimerkiksi sydänleikkausta odottavia, jotta koronapotilaat eivät veisi heidän leikkausvuoroaan täyttämällä tehohoito-osastot.

Kun näin on, ravintolaan päästäkseen on oltava todistus rokotuksesta tai sairastetusta taudista, kuten Virossa onkin. Puhdas testitodistus ei suojaa saamasta tartuntaa.

Tilaa uusimmat jutut

Lorem ultrices malesuada sapien amet pulvinar quis. Feugiat etiam ullamcorper pharetra vitae nibh enim vel.

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää