Ympäristötoimittajien pitkä taival "vouhottajista" salonkikelpoisiksi
Ympäristötoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Katja Lamminen pitää valitettavana, ettei monessakaan toimituksessa enää ole erityistä nimettyä ympäristötoimittajaa. ”Toisaalta oletetaan nyt, että kaikki toimittajat osaavat kirjoittaa myös ympäristöasioista.” Ympäristöstä kirjoittaminen on lisääntynyt viime vuosina. Maaseudun Tulevaisuuden ympäristötoimittajana työskentelevä Lamminen toteaa, ettei teemaa enää pidetä vouhotuksena. Hän pitää kuitenkin ehkä suurimpana epäonnistumi
Ympäristötoimittajien yhdistyksen puheenjohtaja Katja Lamminen pitää valitettavana, ettei monessakaan toimituksessa enää ole erityistä nimettyä ympäristötoimittajaa.
”Toisaalta oletetaan nyt, että kaikki toimittajat osaavat kirjoittaa myös ympäristöasioista.”
Ympäristöstä kirjoittaminen on lisääntynyt viime vuosina. Maaseudun Tulevaisuuden ympäristötoimittajana työskentelevä Lamminen toteaa, ettei teemaa enää pidetä vouhotuksena.
Hän pitää kuitenkin ehkä suurimpana epäonnistumisena niin suurten uhkakuvien luomista, että osa ihmisistä on heittänyt hanskat tiskiin tai pistänyt päänsä pensaaseen.
Sanat muuttuvat, viesti ei
Pitkän linjan ympäristöjournalisti Kari Rissa muistaa vaikeimmat ajat.
”20 vuotta sitten Kauppalehden päätoimittaja Lauri Helve puhui viherpiperryksestä, nyt Suomen pääministeri voi puhua vaikka kiertotaloudesta.”
Suhtautumisen lisäksi myös sanasto muuttunut. Termistä ekotehokkuus on tullut kiertotalous ja ilmastomuutossanastoon on tullut hiilivapaus.
Ympäristötoimittajan tehtävä ei kuitenkaan ole muuttunut.
”Meidän pitää herättää toimimaan, herättää kiinnostusta ja myös tarjota ratkaisuja ympäristöongelmiin. Pelkkä ongelmien luettelointi ei riitä, meidän pitää esitellä vaihtoehtoja ilmastonmuutoksen, kiertotalouden ja ihmisten hyvinvoinnin ratkaisuiksi.”
Kari Rissa on ison joukon mukana ollut valmistelemassa Heurekassa tänään avautuvaa ympäristö- ja luontokuvien näyttelyä. Näyttely liittyy Ympäristötoimittajien yhdistyksen 30-vuotisjuhlavuoteen.
Teollisuuden kilpailuvaltti
Näyttelyyn kävi ennakkoon tutustumassa myös Tekniikka ja talous -lehdestä eläköitynyt Tuija Käyhkö, joka on ollut yhdistystoiminnassa mukana alusta alkaen.
”Aikanaan Insinööriuutisissa ja sitten T&T:ssä sai kirjoittaa ympäristöteemasta vapaasti. Ei kahlittu, eikä editoitu. ”
”Tällainen kirjoittelu on varmasti auttanut suomalaista teollisuutta ymmärtämään ympäristöasioita. Niillä yrityksillä menee nyt parhaiten, jotka oivalsivat suunnan ajoissa. Se on nyt heille kilpailuvaltti.”
Yhdistyksen vuosijulkaisu Ympäristöt 2021 on koonnut ympäristötoimittajien kommentteja työstään ja sen vaikuttavuudesta:
Perustajajäsen, vapaa toimittaja Ismo Tuormaa katsoo, että poliittisten ja yhteiskunnallisten taustojen ja päätösten selvittämättä jättäminen on ollut virhe. Toimittajat eivät ole osanneet riittävästi kyseenalaistaa metsäteollisuuden toimintaa ja sen toimintatapojen ja tuotevalikoiman merkitystä.
Helsingin Sanomien ympäristötoimittaja Heli Saavalainen valittaa alan termien vaikeutta ja asioiden laajuutta. Viestiminen nopeassa uutisrytmissä ja somemaailmassa ei ole helppoa.
MTV Uutisten ympäristötoimittaja Päivi Mäki-Petäjä kirjoittaa, että liiallinen ”tasapuolisuus” on tuonut liikaa tilaa skeptikoille. Hän myös miettii, miten tuoda uusia näkökulmia laajaan keskusteluun.
Yhä täällä. Ympäristökuvia Heurekassa 17.9.-24.10.2021