Nuorten vuosi 2022 – EU:n pitäisi luoda uskoa tulevaisuuteen ilmastoteoilla

Koronasta toipuva Euroopan unioni haluaa nimetä vuoden 2022 nuorten vuodeksi. Symbolisia eleitä enemmän merkitsisi, että komissio tekisi esimerkiksi konkreettisia ilmastotekoja ja politiikkaa, joka lisäisi nuorten uskoa EU:n tulevaisuuteen, kirjoittaa Alviina Alametsä.

16.9.2021 | Puheenvuoro

Lääkepatenttien vapauttaminen helpottaisi pandemian hoitoa maailmanlaajuisesti. Kuva: Jeyaratnam Caniceus/Pixabay

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen piti eilen vuosittaisen puheenvuoronsa unionin tilasta. Tämän vuoden puheesta jäi kokemus, ettei siinä ollut edellisen vuoden iskevyyttä, eikä hirveän isoja yllätyksiä tullut. 

Minulle puheesta jäi erityisesti mieleen kuusi kohtaa. 

  1. Korona: Koronapandemia väritti edellisen vuoden tavoin isoa osaa puheesta. Von der Leyen korostaa globaalia solidaarisuutta koronan hoidossa ja hehkuttaa sitä, miten paljon rokotteita EU on jakanut kehittyville maille. Tämä oli kuitenkin hieman erikoista ottaen huomioon,  että EU on vastustanut koronarokotteiden patenttisuojan poistamista, joka useimpien asiantuntijoiden mukaan olisi merkittävästi helpottanut rokotteiden saavutettavuutta globaalisti.
  2. Ilmastokokous: Ilmastotoimet olivat odotetusti mukana puheessa, vaikka ne nousivatkin esille vasta puolenvälin tienoilla ja konkreettisten toimien nimeäminen jäi vähän uupumaan. Paljon painoarvoa laitetaan tulevalle Glasgow’n ilmastokokoukselle. Von der Leyenin viesti on selvä: EU on valmis tekemään enemmän, mutta se ei voi tehdä sitä yksin. 
  3. Nuorten vuosi: Von der Leyen puhui myös useampaan otteeseen nuorten tilanteesta. Siitä, miten nuoret ovat joutuneet uhraamaan paljon koronan aikan. Siitä, miten nuoret ovat EU:n omatunto vaatiessaan solidaarisuutta ja esimerkiksi vahvempia ilmastotoimia. Komissio ehdottaakin tulevan vuoden nimeämistä “nuorten vuodeksi”. Itse kuitenkin uskon, että symbolisia eleitä enemmän merkitsisi, että komissio tekisi esimerkiksi konkreettisia ilmastotekoja ja politiikkaa, joka lisäisi nuorten uskoa EU:n tulevaisuuteen
  4. Puolustusunioni: Minua kiinnosti erityisesti von der Leyenin nosto siitä, että hän haluaisi tiivistää sotilaallista yhteistyötä ja tehdä EU:sta puolustusunionin. Mielestäni tämä olisi erinomainen kehityssuunta niin Suomelle kuin koko EU:lle, sillä se parantaisi turvallisuutta, vähentäisi kustannuksia ja auttaisi jäsenmaita paremmin vastaamaan uusiin uhkiin, kuten kybersodankäyntiin. Von der Leyen aikoo ensi keväänä järjestää Ranskan presidentti Emmanuel Macronin kanssa huippukokouksen asian tiimoilta. 
  5. Maahanmuuttajat: Von der Leyen otti myös kantaa tulevan vuoden tärkeään keskusteluun, joka tulee koskemaan uutta maahanmuutto-ja pakolaissopimusta. Von der Leyen uskoo jäsenmaiden pääsevän asiasta sopuun. Itse olen vähän epäileväisempi tästä, sillä jäsenmailla ei ole tällä hetkellä yhteistä säveltä tässä kysymyksessä.  Näistä tulee yhdet vuoden vaikeimmista neuvotteluista, mutta kyllä minäkin todella toivon, että EU:n yhteinen ihmisoikeuksia kunnioittava ratkaisu vielä löytyisi, sillä nykyjärjestelmä on täysin kestämätön. 
  6. Pakkotyö: Positiivinen uutinen oli, että komissio aikoo viimein ottaa konkreettisia askeleita pakkotyöllä tuotettujen tuotteiden myynnin kieltämiseksi EU:ssa! Olen samaa mieltä siitä, että kaupallisen edun ei tulisi mennä EU:n perusarvojen yli ja toivon, että tämä näkyisi yhä enemmän tekemässämme kauppapolitiikassa

Koko puheen voit lukea täältä suomeksi.

Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Alviina Alametsä
Kirjoittaja on vihreä europarlamentaarikko.

16.9.2021 21:38

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti