Yksi vai kaksi ja kuka vai ketkä? Ohisalon tuuraajaksi on monta vaihtoehtoa

Vihreiden varapuheenjohtajavalinta herättää tavanomaista enemmän kiinnostusta, sillä edessä on Maria Ohisalon vanhempainvapaan aikainen tuuraus puolueen puheenjohtajana ja sisäministerinä. Kenet valitaan kolmen hengen puheenjohtajistoon ja tuuraako heistä sama henkilö puheenjohtajaa ja sisäministeriä? Laitetaanko samalla ministeripaikkoja kiertoon? Vai olisiko mahdollista malli, jossa on kaksi tasavaroista tuuraavaa puheenjohtajaa, josta toisella olisi myös ministerin salkku, kysyy Leena Brandt.

3.9.2021 | Puheenvuoro

Kuka pääsee kalifiksi kalifin paikalle? Kuva: Laura Kotila/Valtioneuvoston kanslia

Vihreiden puoluekokous on viikon kuluttua 11.-12.9. ja se on etäkokous. Kokouksessa ratkeaa muun muassa puoluehallituksen ja puoluevaltuuston kokoonpano seuraaviksi kahdeksi vuodeksi. Eivätkä kyseessä ole mitkä tahansa vuodet.

Puoluevaltuuskunnan nykyinen ja tuleva (ainoa ehdokas) puheenjohtaja Silja Keränen kirjoittaa esittelytekstissään lähivuosien tärkeydestä ja korostaa, että nyt on ensiksikin varmistettava hallituksen tulokset matkalla kohti maailman ensimmäistä hiilineutraalia hyvinvointivaltiota.

”Ja toiseksi meillä on edessä aikamoinen vaaliputki hyvinvointialuevaaleista eduskuntavaalien kautta presidentin- ja eurovaaleihin.”

Isoja etappeja siis riittää ja matkalla on myös puolen vuoden vanhempainloma, kun Maria Ohisalo keskittyy esikoisensa hoitoon.

Kahden työt vai yhden hommat?

Viikon kuluttua etäkokoontuva puoluekokous valitsee kolme varapuheenjohtajaa, ja siitä joukosta pitäisi löytyä tekijä Ohisalon kahteen työhön noin puoleksi vuodeksi.

Varapuheenjohtajistoon on odotettavissa muutoksia, sillä tähän hommaan riittää pyrkyä. Ohisalon tai puoluesihteeri Veli Liikasen rinnalle kisaan ei taas ilmoittautunut ketään.

Voisiko Ohisalon työn jakaa vanhempainvapaan ajaksi kahtia? Tätäkin mahdollisuutta on jossain somekeskustelussa pyöritelty, mutta poliittiset realiteetit eivät tätä taida puoltaa. Viiden puolueen hallituksessa on puheenjohtajien rooli painava ja viisikossa pitää toimia isolla mandaatilla. Ministeri, joka ei samalla olisi puolueen puheenjohtaja, olisi siinä pelissä liikkeellä valmiiksi huonoilla korteilla.

Kahden puheenjohtajan malli on ollut vihreissä esillä aika ajoin, mutta se ei ole saanut riittävästi kannatusta. Joten tuskin sitä nyt lennosta otetaan tässä käyttöön, vaikka esimerkiksi tammikuun aluevaalit pitävät päättäjien aikatauluja kireinä.

Tämän lisäksi on syytä muistaa, että ministeriksi valitaan yleensä kansanedustaja. Nyt varapuheenjohtajaksi pyrkivistä eduskunta on työpaikka neljällä. He ovat helsinkiläinen Atte Harjanne, lappeenrantalainen Hanna Holopainen, espoolainen Inka Hopsu ja tamperelainen Iiris Suomela.

Muut ehdokkaat ovat helsinkiläinen Fatim Diarra, Brysselin vihreissä vaikuttava Markus Drake, kuusamolainen Mika Flöjt ja tamperelainen Jaakko Mustakallio.

Kaikkien esittelyt löytyvät täältä ja ehdokkaiden eilinen tentti on myös katsottavissa.

Vihreiden eduskuntaryhmässä taas olisi konkareita ministeritehtäviin myös muiden kuin varapuheenjohtajaehdokkaiden joukossa.

Ministerikierrätystä?

Yksi ulottuvuus valintojen karusellissa on ministerikierrätys.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on taas palannut varteenotettavaksi presidenttiehdokkaaksikin Afganistan-operaation myötä.

Operaatio onnistui vaikeissa olosuhteissa, koska siihen osallistuvat yrittivät löytää ratkaisuja. Al-Holin vuoden takaiset ongelmat taas näyttivät syntyvän siitä, että tehtiin juuri päinvastoin ja virkakoneistossa etsittiin ongelmia.

Summa summarum. On vaikea nähdä, että Haavisto siirrettäisiin syrjään tai toisiin tehtäviin.

Ympäristöministeriössä vihreät ovat saaneet paljon aikaan, mutta julkisuudessa ponnistelut eivät ole riittävästi näkyneet. Vihreissä kytee selvästi pettymystä ympäristöpuoleen ja altavastaajan asemaan. Ensi viikon budjettiriiheltä odotetaan paljon, mutta pelkkää ilmastoriihtä ei ole näköpiirissä.

Voisiko rotaatio osua nykyiseen ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkoseen tässä yhteydessä niin että Ohisalon tuuraaja istuisi puoli vuotta ympäristöministeriössä ja Ohisalo jatkaisi siitä? Ainakin hallitustyöskentelyn viimeistä vuotta ajatellen, Ohisalon paikka olisi jotenkin luontevampi ilmaston ja ympäristön puolestapuhujana kuin poliisin resurssien puolustajana.

Vai halutaanko pitää sisäministeriö Ohisalon näpeissa, jotta maahanmuuttoasioiden epäkohtia saataisiin korjattua?

Tätä kaikkea pohtii puoluekokousväki – 402 henkeä – reilun viikon kuluttua etänä. Asiasta päättää nyt valittava puoluevaltuuskunta, 40 jäsentä eri puolilta Suomea, jonka ensimmäinen kokoontuminen on ajoitettu lokakuun alkuun.

Edit 4.9. muutettu puoluevaltuusto puoluevaltuuskunnaksi

Leena Brandt / Verde
Kirjoittaja on puoluekokousedustaja ja ehdolla puoluevaltuuskuntaan

3.9.2021 12:43

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon