Kilpailevat pormestariehdokkaat Anni Sinnemäki ja Juhana Vartiainen samoilla linjoilla Helsingin kehittämisestä

Helsinkiä on johtanut jo vuosikausia kaksi puoluetta, kokoomus ja vihreät. Isot ratkaisut ovat usein olleet molempien puolueiden yhteistyön tuloksia. Tämä pitkä yhteistyö kuuluu myös kahden pormestariehdokkaan puheissa. Puheenaihe-podcastissa vihreiden Anni Sinnemäki ja kokoomuksen Juhana Vartiainen keskustelivat sopuisasti pääkaupungin nykytilasta ja kehittämisen tarpeista.

18.4.2021 | Kaupungit

Kuva: Puheenaihe.fi

”Anni kuvasi hyvin…”, alkaa usein Juhana Vartiaisen (kok.) puheenvuoro lähes tunnin mittaisessa Puheenaihe-podcastissa. Apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäellä (vihr.) on tietysti etulyöntiasema kaupungin asioiden tuntemuksessa.

Vartiaisen mielestä on elintärkeää, että pääkaupunki kasvaa ja kehittyy ja vetää muuta Suomeakin mukaan kehitykseen.  Pääkaupungin ylijäämäinen budjetti ei saa merkitä huolettomuutta, sillä talous voi heiketä yllättävän nopeasti, kuten Espoossa on käynyt.

Siksi on pidettävä huoli kasvusta, siitä että väestö kasvaa, on lapsia ja nuoria, on suotuisia tulevaisuuden näkymiä. Vartiainen muistuttaa, että yritykset eivät mene taantuville paikkakunnille, vaan hakeutuvat kasvukeskuksiin.

”Persuja ja kepua lukuunottomatta kaikki puolueet ajattelevat, että on hyvä että kaupunki kasvaa,” sanoo Vartiainen.

Helsinki kilpailee eurooppalaisista nuorista esimerkiksi Berliinin, Amsterdamin ja Tukholman kanssa.

Sinnemäki korostaa, että ylijäämä investoidaan ja kaupungin kasvu vaatii sitä. Pitää korjata ja rakentaa muun muassa kouluja ja investoida myös hauskaan ja vetovoimaiseen kuten puistot, urheilumahdollisuudet ja kulttuuri.

”Koronakriisistä toipuminen on eräänlaista investointia myös, kun korjataan hoito- ja oppimisvajeet”, Sinnemäki toteaa.

Erimielisyyttä ei synny asuntorakentamisestakaan.

Vartiainen kuitenkin huomauttaa, että kohtuuhintainen asuminen on pikkuisen harhaanjohtava toive. Kasvava, kehittyvä kaupunki tarkoittaa hänen mielestään kaikkialla sitä, että asuntojen hinnat ovat näissä kohteissa sietämättömän korkeita. Ihan kuten suosittujen ravintoloiden edessä on aina jono.

Tarkasti kuuntelemalla podcastista paljastuu myös eroja ja sävyeroja. Sinnemäki mainitsee kulutusperäiset päästöt eli ruokajärjestelmän muutokset kohti kasvisruokaa ja pyöräilymahdollisuuksien parantamisen.

Vartiainen puolestaan muistuttaa kokoomuksen huolesta eli autoilusta.


Puheenaihe-podcastin voi kuunnella esimerkiksi YouTubessa.

Leena Brandt / Verde

18.4.2021 20:40

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon