Kuntavaalit 2021: Kesän vaaleista tulee erilainen kokemus: maskit, drive-in, pitkä ennakkoäänestysaika

Kesän kuntavaaleista tulee monella tapaa erilainen kokemus. Ennakkoäänestys kestää peräti kaksi viikkoa, monilla paikkakunnilla on mahdollisuus drive-in-äänestykseen - myös pyöräilijöille - ja terveysturvallisuus on kaiken aa ja oo. Maskipakkoa ei kuitenkaan tule, sillä kaikkien on päästävä äänestämään.

15.4.2021 | Terveys & Hyvinvointi

Kuva: Oikeusministeriö

Oikeusministeriö on julkaissut tänään koronaohjeet äänestäjille kuntavaaleissa, Terveysturvalliset ohjeet ovat tuttuja: maskit ja visiirit, turvaväli, käsihuuhde.

Henkilöllisyyden tarkistamiseksi on syytä harjoitella maskin poistamista kasvoilta “tarttuen korvalenkkeihin molemmin puolin”. Maskin käyttöä suositellaan, mutta se ei ole pakollista, ja kaikki pääsevät äänestämään, oli maski tai ei.

Vaalipaikoilla nähdään aiempaa tarkempaa ohjausta ja paljon maskeja, pleksejä, käsidesiä ja puhdistustoimia. Ennakkoäänestys on myös monilla paikkakunnilla mahdollista drive-in eli joko auton ikkunasta tai pyörän satulasta …tai kävellen. 

Yksi iso puutekin on: vaalipäivän 13.6. yhteyteen ei voi järjestää rahankeräyksiä eikä minkäänlaista kahvittelua tai muuta tarjoilua. Koulun oppilaskunnat ovat saaneet vähän tuloja pikkukahviloista, mutta nyt se ei siis onnistu.l

Äänestyskokemus on siis kesällä erilainen, itse äänestäminen toki sujuu vanhaan malliin. 

Oikeusministeriö on kevään mittaan järjestänyt kunnille webinaareja, joissa on käyty läpi korona-ajan äänestämisen raameja. Tänään samanlainen tilaisuus järjestettiin toimittajille. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ollut tiiviisti mukana äänestysjärjestelyjen suunnittelussa. Sekä oikeusministeriön ohjeiden että vaalilautakuntien jäsenille toimitettujen kuntakohtaisten ohjeiden perusteella äänestäminen vaikuttaakin erittäin terveysturvalliselta. 

Miten organisointi sitten vakuuttaa äänestäjät, jää nähtäväksi. Kunnat voivat edelleen lisätä turvallisuuden tunnetta varaamalla esimerkiksi osan ennakköäänestysajasta riskiryhmäläisille. 

Hallituksessa on myös käsittelyssä ehdotus vaalivirkailijoiden rokottamisesta ennen äänestyspäiviä.

Leena Brandt / Verde

15.4.2021 16:34

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon