Tietopolitiikka kaipaa selkeää ohjausta

Kyberturvallisuus, alustatalous, digitaalinen häirintä ja datapohjainen ympäristöpolitiikka. Vihreiden luonnostelema tietopoliittinen ohjelma käsittelee näitä ja kymmeniä muita digitaalisuuteen liittyviä asioita. Ohjelma luo pohjaa digitaalisuuden nopealle kehitykselle seuraavina vuosikymmeninä.

19.12.2020 | Yhteiskunta

Kuva: ThisIsEngineering / Pexels

Jokapäiväinen tiedon käyttö, tekoäly, automaatio ja digitaalisuuden myötä syntyneet teknologiat ja palvelut ovat jo pitkään olleet arkea.

”Digitaalisuuteen liittyy arvovalintoja, ja sen pitäisi olla selkeämmin poliittisessa ohjauksessa”, sanoo vihreiden tietoyhteiskuntatyöryhmän puheenjohtaja Antti Poikola.

”30 vuotta on kulunut digitaalisuuden alusta ja internetin teinivuodet on ihmetelty kehitystä, joka tulee vain kiihtymään seuraavien 30 vuoden ajan.”

Tietopoliittisen ohjelman pohjaksi on muun muassa käyty läpi eri puolueiden digitaalisuutta käsittelevät paperit, aihetta sivuavia tutkimuksia, nykyinen hallitusohjelma ja Juha Sipilän hallituksen selonteko tietopolitiikasta ja tekoälystä joulukuulta 2018.

Yksi havainnoista oli, että digitaalisuuden ympäristövaikutuksia on tutkittu vähän, eivätkä tutkimukset ole keskenään verrattavissa.

”Tässäkin näkyy polarisoituminen. Osa ajattelee, että digitalisaatio ratkaisee kaikki ympäristöongelmat. Osa taas löytää jostain irrallisia tutkimuksia, joiden mukaan Netflixin käyttö vie pohjan ilmastotavoitteilta.

Digitaalisuudessa molemmat puolet ovat olemassa. Etäkokoukset vähentävät tarvetta liikkua maasta toiseen ja toisaalta digitaalinen kehitys lisää laitteiden kriittisten raaka-aineiden käyttöä ja isot datakeskukset kuluttavat paljon sähköä”, Poikola toteaa.

Kommentteja kaivataan

Ohjelman työnimi on Ihmislähtöinen ja kestävä digitalisaatio ja se on ollut avoimesti kommentoitavana useamman viikon. Kommenttiaikaa on jatkettu tammikuun 10. päivään saakka.

Marraskuussa järjestetyssä webinaarissa ohjelmatyötä kehui muun muassa Jouni Markkanen, joka on kokoomuksen edustajana mukana parlamentaarisessa tietopolitiikkaryhmässä. Markkanen nosti yhtenä hyvänä konkreettisena esimerkkinä esiin sosiaaliturvan kehittämisen tulorekisterin kautta.

Vihreiden ohjelmaluonnoksessa halutaan modernisoida sosiaaliturva juuri tulorekisterin ja digitaalisen veroinfrastruktuurin avulla. Alustataloudelle puolestaan halutaan selkeämmät pelisäännöt ja työntekijöiden aseman turvaaminen.

”Olisi hienoa, jos ohjelmaan ehtisivät perehtyä esimerkiksi vihreät perustulomallin asiantuntijat. Koko tietopolitiikkaohjelmaa ei tarvitse kommentoida, voi aivan hyvin keskittyä oman erikoisalan kappaleisiin”, sanoo Antti Poikola.

Jo viime tammikuussa käynnistyi eduskunnassa parlamentaarinen tietopolitiikkaryhmä. Poliittisten kiistojen keskellä toimii porukka, joka tietoisesti jättää kiistakysymykset sivuun ja keskittyy yhteisiin asioihin.

”Parlamentaarisessa ryhmässä on yli puoluerajojen hyvä henki. Meillä on todella yhteiset teemat ja voimme varmasti kaikki peukuttaa 15 aihetta. Niiden aiheiden tärkeysjärjestys toki vaihtelee ryhmästä toiseen.”

Tietopolitiikalle oma valiokunta ja ministeri

Parlamentaarisen ryhmän yhteistyö on tärkeää, sillä tietopolitiikka pitäisi nostaa Poikolan mielestä eduskunnassa tärkeämmälle sijalle. Ohjelmaluonnoksessa esitetään erityistä tietoasiain valiokuntaa, joka antaisi lausuntoja muille valiokunnille.

”Tällä hetkellä tietopolitiikkaa koskevat lakialoitteet menevät eduskunnassa eri valiokuntien käsiteltäväksi, vaikkapa sivistysvaliokuntaan tai liikenne- ja viestintävaliokuntaan. Yksikään valiokunta ei ole perehtynyt erityisesti digitaalisuuteen, yhteenkään valiokuntaan ei ole hakeuduttu siksi, että juuri tämä tietoyhteiskunnan kehittäminen kiinnostaisi.”

Ohjelmassa esitetään myös tietopolitiikasta vastaavaa ministeriä, joka ohjaisi tietopolitiikkaa erityisesti nykyisessä murrosvaiheessa.

Leena Brandt / Verde

19.12.2020 15:49

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon