Yllätyskäänne Helsingin pormestarikisassa – Vapaavuori ei hae jatkokautta

Jan Vapaavuori ilmoitti yllättäen, ettei hän pyri Helsingin pormestariksi. Tämä saattaa kokoomuksen vaikeaan asemaan ja terästää kilpailua Helsingin suurimman puolueen asemasta.

8.11.2020 | Politiikka

Senaatintori Helsingissä. Kuva: Hert Niks / Unsplash

Jan Vapaavuoren ilmoitus, ettei tavoittele pormestarin paikkaa Helsingissä, sähköisti kisaa suurimman puolueen asemasta Helsingissä. Sen arvoa lisää herrasmiessopimus, että suurin puolue saa nimetä pormestarin, vaikka laki puhuukin valtuuston enemmistöstä. Kokoomuksen voi olla vaikea paikata Vapaavuoren jättämää aukkoa.

Ennen viime kunnallisvaaleja vihreät johtivat kokoomusta mielipidetiedusteluissa selvästi, mutta pormestarikisa ja Jan Vapaavuoren massiivinen henkilökohtainen äänimäärä, 30 000 ääntä, käänsivät voiton kirkkaasti kokoomukselle luvuin 28,3 % ja 24,1% .  

Vuoden 2019 eduskuntavaaleissa vihreät olivat Helsingin suurin puolue tuloksella 23,5 %. Kokoomus sai 21,8 %.

Nyt asetelmia hämmentää demarien suosion nousu Sanna Marinin vetämänä, mikä voi viedä ääniä vihreiltä. Vastaavasti kokoomuksen äänisaalista uhkaa kovaa kampanjaa Helsingissä käyvän Hjallis Harkimon Liike Nyt ja Perussuomalaisten oletettu nousu.

Nykyisessä valtuustossa on kokoomuksella ja vihreillä ollut kaksistaan enemmistö, mutta tämä ei ehkä toteudu seuraavassa.

 

 

Lisäys 9.11.2020 klo 1.30 – Lisätty otsikkoon “Vapaavuori ei hae jatkokautta”

Verden toimitus

8.11.2020 20:10

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon