Irak aikoo sallia avioliiton 9-vuotiaan kanssa – lakimuutos uhkaa naisten oikeuksia
KUVA: أخٌ‌في‌الله 

Irak aikoo sallia avioliiton 9-vuotiaan kanssa – lakimuutos uhkaa naisten oikeuksia

Irakin parlamentti äänestää lakimuutoksesta, joka laskisi avioliiton ikärajan yhdeksään vuoteen ja poistaisi naisilta oikeudet avioeroon, huoltajuuteen ja perintöön. Muutos vaarantaisi erityisesti köyhien tyttöjen oikeudet ja syventäisi yhteiskunnan jännitteitä.

Irakin parlamentti on valmistautumassa äänestämään lakimuutoksesta, joka laskisi laillisen avioliiton ikärajan yhdeksään vuoteen ja poistaisi naisilta oikeudet avioeroon, lasten huoltajuuteen ja perintöön. Muutos kohdistuisi Irakin henkilökohtaisen aseman lakiin (laki 188), joka on ollut yksi Lähi-idän edistyksellisimmistä laeista vuodesta 1959 alkaen ja jonka säännöt koskevat kaikkia Irakin perheitä uskonnollisesta taustasta riippumatta, kertoo brittiläinen Telegraph.

Lakimuutos vie naisilta oikeuden päättää avioerosta, huoltajuudesta ja perinnöstä. Irakissa lapsiavioliitot ovat jo yleisiä, erityisesti köyhissä, konservatiivisissa šiialaisyhteisöissä, joissa avioliittoja järjestetään ilman, että virallinen laki tunnustaa ne. Tällaisissa tilanteissa tytöt (ja heidän lapsensa) jäävät ilman oikeuksia, kuten pääsyä terveydenhuoltoon tai koulutukseen.

Irakin parlamentti, jota hallitsevat konservatiiviset šiialaispuolueet, perustelee muutosta väittämällä, että lakimuutos suojelisi nuoria tyttöjä moraalittomilta suhteilta. Ihmisoikeusaktivistit ovat kuitenkin huolissaan tilanteesta ja kutsuvat lakimuutosta "lasten hyväksikäytön laillistamiseksi". Lisäksi pelätään, että se syventäisi Irakin jo ennestään jännittyneitä uskonnollisia jakolinjoja.

Lakimuutosta vastustavat aktivistit ja asiantuntijat, kuten Sarah Sanbar Human Rights Watchista, varoittavat, että muutos heikentäisi naisten oikeuksia ja vaarantaisi Irakin yhteiskunnallisen yhtenäisyyden.

Irakin feministiset ryhmät, kuten Coalition 188, ovat järjestäneet laajoja protesteja lakimuutosta vastaan. Lakimuutoksen pelätään vievän Irakia kohti menneisyyttä ja heikentävän tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden periaatteita, jotka naiset ovat vuosikymmenten aikana saavuttaneet.

Lue lisää