Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks
Amnesty International: poliisi käytti tarpeetonta voimaa mielenosoittajia kohtaan
KUVA: Elokapina / Youtube

Amnesty International: poliisi käytti tarpeetonta voimaa mielenosoittajia kohtaan

Amnesty Internationalin paikan päällä olleiden ihmisoikeustarkkailijoiden mukaan poliisi käytti tarpeetonta voimaa Elokapinan viime perjantain mielenosoituksessa. Myöskään väitetystä juoksemisesta liikkuvien autojen eteen ei löytynyt näyttöä.

Johanna Kohvakka

Amnesty International tarkkaili perjantaina 28.6.2024 Elokapinan mielenosoitusta ja todisti poliisin voimankäyttöä mielenosoittajia kohtaan, kertoo järjestö sosiaalisen median julkaisussaan.

"Ihmisoikeustarkkailijamme todistivat poliisin suhteetonta ja tarpeetonta voimankäyttöä. YK:n ihmisoikeuskomitean mukaan voimakeinoja, jotka aiheuttavat todennäköisesti vähäistä suurempia vammoja, ei tule käyttää passiivista vastarintaa harjoittaviin ihmisiin. Viranomaisilla, kuten poliisilla, on velvollisuus edistää ja turvata kokoontumisvapauden toteutumista. Helsingin poliisilla on käytäntöjä, joilla voidaan sekä ohjata liikennettä että turvata mielenosoittajia kokoontumislain velvoitteiden mukaisesti," todetaan julkaisussa.

Amnestyn ihmisoikeustarkkailijoiden havaintojen mukaan poliisin liikenteenohjaus oli riittämätöntä.

"Jos poliisi olisi ohjannut liikennettä aiemmin toimineiden käytäntöjensä mukaisesti, poliisi olisi pystynyt turvaamaan mielenosoituksen. Poliisin on varmistettava, että kiinniotot ja muut toimenpiteet suoritetaan vähimmän haitan periaatteen mukaisesti ja siten, että ne eivät luo tarpeetonta vastakkainasettelua poliisin ja mielenosoittajien välille."

Vähimmän haitan periaate tarkoittaa, että toimenpiteet eivät saa puuttua ihmisten oikeuksiin enempää tai aiheuttaa suurempaa vahinkoa tai haittaa kuin on välttämätöntä.

"Ihmisoikeuskomitean mukaan valtioilla on myös velvoite tutkia tehokkaasti, viipymättä ja riippumattomasti väitteet poliisin laittomasta voimankäytöstä ja muista väärinkäytöksistä. Mielenosoittaminen on ihmisoikeus, jota poliisin on turvattava. Ihmisillä täytyy olla turvallinen olo lähteä osoittamaan mieltään", toteaa Amnesty International lopuksi.

Lisätietoa kokoontumisvapaudesta ja Amnestyn mielenosoitustarkkailusta löytyy täältä.

Mielenosoittajien juoksemisesta liikkuvien autojen eteen ei näyttöä

Useat mediat uutisoivat laajasti viikonloppuna, että mielenosoittajat olisivat vaarantaneet oman ja muiden turvallisuuden juoksemalla liikkuvien autojen eteen. Tätä käytettiin perusteena poliisin normaalista poikkeavalle voiman käytölle. Useat paikalla olleet silminnäkijät vahvistivat Verdelle, että poliisi itse oli pysäyttänyt liikenteen Porkkalankadulla ja ohjasi sitä mielenosoittajien ohi. Tämän voi todeta myös allaolevasta videotallenteesta.

Länsiväylän mielenosoitus

Muissa sijainneissa liikenne oli pysäytetty siirtymällä vihreiden valojen aikaan ajoradalle, jolloin autot eivät olleet liikkeessä. Tämä on Elokapinan yleisesti käyttämä toimintatapa mielenosoituksissaan. Väitteille, että liikkeessä olevien autojen eteen olisi juostu, ei löytynyt näyttöä.

Videomateriaalia Mechelininkadun mielenosoituksesta

Tiesulkumielenosoitukset nauttivat Euroopan ihmisoikeussopimuksen artikla 11:n takaamaa kokoontumisvapauden suojaa. Sen mukaan demokraattisessa yhteiskunnassa mielenosoituksen saa järjestää katualueella ja se saa aiheuttaa kohtuullista häiriötä ja sen purkamiseen tulee olla välttämätön syy. Syyksi ei kelpaa liikenteelle aiheutettu haitta tai yksittäisten mielenosoittajien käytös. Alankomaat sai asiasta langettavan tuomion Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta viime marraskuussa.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää