Heidi Hautala toivoo seuraajiaan oikeusasioita ajavaan valiokuntaan – Navalnyin kohtalo muistuttaa tarpeesta vahvistaa EU:n oikeusvaltiokehitystä

Europarlamentin jättävä Heidi Hautala puhui vihreiden puoluevaltuustolle lauantaina. Hautalan mukaan Navalnyin kohtalo sinetöi Venäjän demokratian ja kansalaisyhteiskunnan täydellisen tukahduttamisen. Nyt on tärkeää lisätä Ukrainan aseellista tukea Venäjää vastaan, toteuttaa kauan jatkuneet puheet EU:n oman puolustuksen tehostamisesta sekä vahvistaa EU:n perustamissopimusten oikeusvaltiomääräysten noudattamista. Hautala toivoo seuraajiensa hakeutuvan Euroopan parlamentin kansalaisvapauksia ja oikeusasioita käsittelevään valiokuntaan.

18.2.2024 | Ihmisoikeudet

Kuva: Salla Merikukka

Heidi Hautala puhui lauantaina vihreiden puoluevaltuustolle viimeistä kertaa europarlamentaarikkona. Tieto Venäjän tunnetuimman oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin kuolemasta oli tavoittanut uutistoimitukset vihreiden puoluevaltuustoa edeltävänä päivänä. Ensimmäisiä, jonka näkemyksen miehen kuolemasta toimitukset halusivat kuulla, oli juuri Hautala. Parin vuosikymmenen mittaisen uran Euroopan parlamentissa tehnyt Hautala on yksi tunnetuimmista Venäjän hallinnon pitkäaikaisista kriitikoista.

Navalnyin kuolema ei järkyttävyydestään huolimatta ollut Hautalalle yllätys. Hautalan mukaan Navalnyin kohtalo sinetöi Venäjän demokratian ja kansalaisyhteiskunnan täydellisen tukahduttamisen, joka on ollut järjestelmällistä ja suunnitelmallista.  

Hautala muistuttaa Verde-lehdelle, että vain noin miljardi maailman noin kahdeksasta miljardista ihmisestä asuu oikeusvaltiossa. Myös Euroopasta löytyy Venäjän ja Turkin kaltaisia maita, joiden kohdalla ei voi puhua oikeusvaltiosta ja riippumattomasta oikeuslaitoksesta. Tämä liittyy Hautalaan mukaan myös Navalnyin kohtaloon. Hänenkin kohdallaan koko oikeusprosessi syytteineen, tuomioineen ja rangaistuksineen on tulosta siitä, että valtiovalta pitää hallussaan oikeuslaitosta ja hyvin epäinhimillistä vankilalaitosta.

Navalnyi kuoli kärsiessään yli 20 vuoden poliittisesti motivoitunutta tuomioita Luoteis-Siperian Jamalo-Nenetsiassa sijaitsevassa vankilassa. Nyt kysymys kuuluu, miten Navalnyin kuolemaan pitää vastata. Hautalan mukaan ehdottoman tärkeää on vahvistaa Ukrainan aseellista tukea Venäjää vastaan. EU:n on myös toteutettava kauan jatkuneet puheet oman puolustuksen tehostamisesta ja asetuotannon lisäämisestä.

Hautala toivoo seuraajiensa hakeutuvan kansalaisvapauksia ja oikeusasioita käsittelevään valiokuntaan

Euroopan parlamentin varapuheenjohtajaksikin noussut Hautala ei ole enää ehdolla tulevissa eurovaaleissa. Millaisen viestikapulan hän heittää vihreiden tuleville mepeille? Hautala muistuttaa vihreiden olleen Euroopan parlamentissa etulinjassa tekemässä työtä, jotta jäsenmaat ja EU itse toimivat perustamissopimusten oikeusvaltiomääräysten mukaisesti. Nyt parlamentissa mietitään, tulisiko sen haastaa komissio oikeuteen siitä, että se suostutteli Unkarin pääministeri Viktor Orbánin tukemaan 50 miljardin Ukraina-tukipakettia vapauttamalla 10 miljardia Unkarin jäädytetyistä EU-tuista.

“Jotta tällainen ei tule tavaksi, siihen pitää puuttua”, napauttaa Hautala.  

Vihreiden puoluevaltuusto hyväksyi viikonloppuna sekä eurovaaliohjelman että oikeuspoliittisen ohjelman. Molemmissa ohjelmissa puolustetaan perus- ja ihmisoikeuksia. EU Matrixin vuonna 2023 EU:n neljänneksi vaikutusvaltaisimmaksi mepiksi valitsemalla Hautalalla on painavaa sanottavaa niin oikeusvaltiosta kuin vihreiden seuraavista painotuksista EU:ssa. Hautala muistuttaa, etteivät suomalaiset vihreät ole pitkään aikaan olleet kansalaisvapauksia ja oikeusasioita käsittelevässä valiokunnassa.

“Ehdottaisin, että sinne saataisiin suomalaista vihreää edustusta”, Hautala sanoo.

Tero Koskinen
Tero Koskinen on valmiuspäällikkö ja puoluevaltuuston varajäsen

18.2.2024 18:41

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon