COP27 turhauttaa nuorisodelegaatteja hitaudellaan

Koko maapallon fossiilienergiasta aiheutuvat päästöt näyttävät nousevan tänä vuonna uuteen ennätykseen. eikä vähenemisestä ole vielä merkkejä. COP27:n keskeisiä kysymyksiä on raha: kuka maksaa, mistä rahastosta, kuinka paljon ja kenelle ilmastonmuutoksesta vääjäämättä aiheutuvista tuhoista ja vahingoista. Köyhimmillä mailla ongelmien estämiseen ja tuhojen korjaamiseen ei ole rahaa. Suomalaisia paikalla Sharm El-Sheikhissä

COP27 turhauttaa nuorisodelegaatteja hitaudellaan

Koko maapallon fossiilienergiasta aiheutuvat päästöt näyttävät nousevan tänä vuonna uuteen ennätykseen. eikä vähenemisestä ole vielä merkkejä. COP27:n keskeisiä kysymyksiä on raha: kuka maksaa, mistä rahastosta, kuinka paljon ja kenelle ilmastonmuutoksesta vääjäämättä aiheutuvista tuhoista ja vahingoista. Köyhimmillä mailla ongelmien estämiseen ja tuhojen korjaamiseen ei ole rahaa.

Suomalaisia paikalla Sharm El-Sheikhissä on 60 henkeä, osa Kairon lähetystöstä. Mukana on myös kaksi Suomen nuorisoalan kattojärjestön Allianssin nuorten ilmastodelegaattia, Maija Kuivalainen ja Akseli Rouvari, jotka kertovat kokouksen tunnelmia sähköpostitse.

Kuivalainen: ”Asioiden etenemisen hitaus ja kunnianhimottomuus ovat turhauttaneet. On puhuttu mitigaatio-COPista, siitä että painopiste siirtyisi Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanoon, mutta tähänastiset toimet ja sitoumukset kokouksen aikana eivät ole vakuuttaneet. Olen syvästi huolissani ilmastoepäoikeudenmukaisuudesta, jota ystävät kohtaavat erityisesti globaalissa etelässä.”

Rouvari: ”Odotin kokoukselta paljon, tulokset ovat jäämässä laihoiksi. Viimeisten päivien aikana olisi saatava käänne aikaan.”

Rouvari kuitenkin huomauttaa, että vetytalouteen laitetaan nyt paljon toiveita, YK:n pääsihteeri Antonio Guterresiä myöten.  Ylipäätään pääsihteerin retoriikka on aiempaa tiukempaa.

”Guterres on käyttänyt vahvan puheenvuoron, hän puhui jo matkasta kohti ilmastohelvettiä ja siitä, että valittavanamme on joko globaali ilmastosolidaarisuussopimus tai sopimus kollektiivisesta itsemurhasta. Kovaa, mutta tarpeellista puhetta YK:n pääsihteeriltä.”

EU-maissa hiilen käyttö kasvaa 

COP27 on koonnut paitsi valtioiden virallisia edustajia myös kansalaisjärjestöjä eri mantereilta. Afrikassa järjestetty ilmastokokous on nostanut tämän mantereen polttavat ongelmat esiin. Esimerkiksi Itä-Afrikkaa vaivaa ennätyspitkä kuivuus ja jo viides sato on menetetty. Sota Ukrainassa vaikeuttaa viljakuljetuksia.

Sodan luoma energiatilanne Euroopassa on myös ilmastotavoitteiden vastainen, sillä nyt EU-maissa hiilen käyttö taas lisääntyy.  EU:ssa vihreä siirtymä on vauhdittunut, mutta muutos ei silti ole riittävän nopea. Tämä talvi ja seuraava ja vielä sitäkin seuraava ovat vaikeita. Hiilelle ja maakaasulle ei löydy nopeasti korvaajia.

Akseli Rouvari ja Maija Kuivalainen

Kuivalainen: ”Euroopan komission Frans Timmermans tapasi nuorten edustajia dialogissa maanantaina ja perusteli hyvin tilannetta. Venäjän fossiiliriippuvuudesta irrottautuminen vaatii siirtymän, jonka tulee olla myös sosiaalisesti oikeudenmukainen.”

Ukrainasta on puhuttu muutenkin. Maan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi videotervehdyksessään, että sota on jo tuhonnut kaksi miljoonaa hehtaaria metsää Ukrainassa.

COP27-osanottajat tarkailtavina

Egypti ihmisoikeustilanne ja demokratian tai kansalaisyhteiskunnan puute näkyy myös Sharm El-Sheikhissä. Protestit ja mielenosoitukset on rajattu tarkasti. Sen lisäksi ihan käytännön järjestelytkin ovat suurkokouksessa ontuneet.

Rouvari: ” Egypti on valvontayhteiskunta: tarkkojen tietojen keräämisestä, tiukoista  maahantulotarkastuksista ja hotellihenkilökunnan kysyessä mielipiteitä Egyptin hallinnosta tulee vahvasti olo, että on tarkkailtuna. Takseihin on asennettu valvontakameroita. Tapahtuman virallista sovellusta ei ole suositeltu ladattavaksi, sillä sen tietoturva on todettu asiantuntija-arvioissa hyvin kyseenalaiseksi ja sovelluksella on oikeus kerätä käyttäjistään poikkeuksellisen paljon dataa.”

Kuivalainen: ”Olen myös kuullut, että kokousalueen fasiliteettien kuten ravintolakojujen työntekijät ovat painaneet todella pitkää päivää ilman riittäviä taukoja. Olen nähnyt naisten huoneita siivoavien naisten itkevän ja voivan huonosti. Tällaisia väärinkäytöksiä ei saisi tapahtua YK:n kokouksissa.”

Lisää nuoria 

Nuorten ilmastodelegaatit katsovat, että nuoria pitäisi saada lisää ilmastokokouksiin ja ennen kaikkea neuvotteluihin.

Rouvari: ” Meidän tehtävämme on puolustaa määrätietoisesti tulevaisuutta, oikeudenmukaista sukupolvipolitiikkaa ja heikoimpien äänen kuulumista päätöksenteossa. Ilmastokriisin epämukavat faktat on sanottava suoraan ja ääneen, mutta hyvää yhteistyötä tehden ja siltoja eri ryhmien välille rakentaen.”

Kuivalainen: ” Yleisesti nuorten ääni on kuulunut paremmin kuin ennen, nuorilla on ensikertaa oma paviljonki kohtaamisille ja tapahtumien järjestämiselle. YOUNGO-nuorten järjestön toimijat ovat olleet aktiivisia, nuorten neuvottelijoiden ryhmä kasvaa koko ajan ja olen havainnut nuorten saaneen ääntään kuuluviin kokouksissa. Se ei kuitenkaan riitä, vaan nuoret pitäisi saada mukaan myös neuvotteluihin.”

Edit 16.11. klo 14:42 poistettu “ensimmäistä kertaa” Afrikassa…sillä kokous on järjestetty aiemmin myös Marokossa.

Latest posts