Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Ukraina-päiväkirjat: Jo kuukausi sotaa, mutta selvisimme hengissä, etäkouluja avataan ja palkkoja maksetaan

Kuukausi sitten heräsin, kun mieheni huusi: “Nouse ylös, nukuit sodan ohi!”  Kieltäydyin uskomasta ja vastasin, että hätätila oli julistettu viime yönä, mutta se ei ollut vielä sota. Se kuitenkin oli sota, ja on edelleen. Kuukausi tuhoa, kuolemaa ja surua: Mariupol, Kherson, Harkova, Tšernihiv, Kiovan alue. Kokonaisia kaupunkeja tuhotaan maan tasalle.

Ukraina-päiväkirjat: Jo kuukausi sotaa, mutta selvisimme hengissä, etäkouluja avataan ja palkkoja maksetaan

Kuukausi sitten heräsin, kun mieheni huusi: “Nouse ylös, nukuit sodan ohi!” 

Kieltäydyin uskomasta ja vastasin, että hätätila oli julistettu viime yönä, mutta se ei ollut vielä sota.

Se kuitenkin oli sota, ja on edelleen. Kuukausi tuhoa, kuolemaa ja surua: Mariupol, Kherson, Harkova, Tšernihiv, Kiovan alue. Kokonaisia kaupunkeja tuhotaan maan tasalle. Yhdessä asukkaidensa, lastensa ja lemmikkieläinten kanssa.

Perheeni on onnekas, sillä asumme Ukrainan läntisimmässä nurkassa, kaukana hyökkäävistä naapureista. Täälläkin ilmahälytys soi neljä kertaa päivässä, mutta niin kauan, kun alueellamme ei ole pommi-iskuja, pysymme kotona.

Kotona on lämmintä ja käsillämme on jotain tekemistä. Nyt teemme kevään pihatöitä ja ylläpidämme edelleen pientä majapaikkaa pakolaisille. Käymme usein lasten kanssa kävelyllä. Kevät on saapunut ja olemme ottaneet myös polkupyörät esille. Pelaamme lentopalloa tai jalkapalloa.

Luoksemme saapui pakolaisia Mykolaivista. Heidän piti jäädä vain viikoksi, mutta he näyttävät jäävän pidemmäksi aikaa. He eivät ole löytäneet vielä toista paikkaa minne asettua. Pakolaisperheen sukulaisia, nainen neljän lapsensa kanssa, on parhaillaan matkalla tänne myös. Ylläpitämässämme pienessä majapaikassa ei luonnollisesti ole tilaa enempää, joten äiti ja lapset joutuvat aluksi majoittumaan läheisessä koulussa.

Kaikille alueemme pakolaisille tuotiin muutama päivä sitten humanitaarista apua: elintarvikkeita, lämpimiä peittoja, hygieniatarvikkeita.

Hallitus on myös alkanut maksaa taloudellista avustusta ukrainalaisille. Ihmiset saivat vanhan palkkansa tileilleen ja jatkossa kaikki ukrainalaiset, myös lapset, alkavat saada rahallista avustusta. Lisäksi hallitus antaa taloudellista tukea työnantajille, jotka työllistävät pakolaisia.

Opettajat lähettävät tekstiviestien kautta listan tehtävistä, joita oppilaan tulee tehdä kotona.

Koululaisille on alettu tarjota etäopetusta. Etäkoulu tosin tarjoaa vain häivähdyksen oikeasta koulusta ja opetuksesta. Opettajat lähettävät tekstiviestien kautta listan tehtävistä, joita oppilaan tulee tehdä kotona. Päiväkodit eivät ole auki ja näyttää siltä, että ne eivät aukea pitkään aikaan, sillä kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa majoitetaan nyt pakolaisia. 

Internet ja mobiiliverkko toimivat edelleen.

Miehelläni on kaksi siskoa, jotka lähtivät Slovakiaan lastensa kanssa sodan ensimmäisenä päivänä. Toinen siskoista palasi kotiin. Hän ei pystynyt asumaan kuukauttakaan ulkomailla. Yksi ystäväni pakeni puolestaan Prahaan poikansa kanssa. Tapasin ystäväni isän äskettäin kylässämme. Isoisällä oli valtavan ikävä lapsenlastaan.

Hallituksemme on laatinut paljon uusia sotatilalakeja, ja yhden lainmuutoksen ansiosta polttoaineiden hinnat ovat laskeneet lähes ennen sotaa edeltävälle tasolle. 

Kaupoissa on edelleen hyvin elintarvikkeita ja tavaroita, mutta valikoima on muuttunut jonkin verran. Jotkut brändit ovat kadonneet ja joidenkin tuotteiden hinnat ovat nousseet merkittävästi. 

Internet ja mobiiliverkko toimivat edelleen hyvin ja ilman keskeytyksiä, samoin julkinen liikenne.

Huomasimme, että monet Länsi-Ukrainassa sijaitsevat yritykset toimivat edelleen entiseen tapaan, mutta lähes kaikki itäisessä Ukrainassa ja Kiovassa toimivat yritykset ovat sulkeneet toimintansa.

Startup-yrityksemme tiimi on palannut jälleen työn ääreen. Tiimiläiset olivat jonkin aikaa poissa työskentelemässä pakolaisasioiden parissa. Yrityksemme tarjoaa verkkokaupan ja markkinapaikan lapsille ja äideille suunnatuille tuotteille ja palveluille. Lähdimme kartoittamaan, ketkä asiakasyrityksistämme ovat edelleen toiminnassa. Huomasimme, että monet Länsi-Ukrainassa sijaitsevat yritykset toimivat edelleen entiseen tapaan, mutta lähes kaikki itäisessä Ukrainassa ja Kiovassa toimivat yritykset ovat sulkeneet toimintansa. 

Nyt kuuluu taas ilmahälytys. Vielä viime viikolla henkeni salpaantui jokaisesta ilmahälytyksestä, mutta nyt olemme jo tottuneet niihin, emmekä aina edes reagoi hälytykseen. Hälytyksistä on tullut osa elämäämme.

Kääntänyt englannista suomeksi Outi Toivanen-Visti. Kaksi ukrainalaista on kirjoittanut päiväkirjaa sodan alusta lähtien ja ne ovat täältä kaikki luettavissa. Oksana Chopak ja Benjamin Bigun ovat tuottaneet aiemmin Suomeen yritysvastuullisuuteen liittyviä raportteja mm. ukrainalaisten siirtotyöläisyydestä Yritysvastuu.fi -palveluun.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Latest posts