Subscribe to Our Newsletter

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn't arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Valtion pitää ottaa pääomistajana ohjat käsiin Fortumin Venäjä-toimissa

Suomen valtiolla on määräysvalta Fortumista, joka tuottaa edelleen 12 voimalan voimin sähköä ja lämpöä Venäjällä. Muut suuret suomalaiset ja kansainväliset yritykset ovat käyneet kilpajuoksua pois Venäjältä maan aloitettua sodan Ukrainassa. Energiajäteistä esimerkiksi British Petroleum on tehnyt 25 miljardin alaskirjaukset Venäjä-liiketoiminnoistaan. Fortum puolestaan jatkaa toimintaansa ilman mitään proaktiivisia toimenpiteitä. Meillä Suomessakin

Valtion pitää ottaa pääomistajana ohjat käsiin Fortumin Venäjä-toimissa

Suomen valtiolla on määräysvalta Fortumista, joka tuottaa edelleen 12 voimalan voimin sähköä ja lämpöä Venäjällä. Muut suuret suomalaiset ja kansainväliset yritykset ovat käyneet kilpajuoksua pois Venäjältä maan aloitettua sodan Ukrainassa. Energiajäteistä esimerkiksi British Petroleum on tehnyt 25 miljardin alaskirjaukset Venäjä-liiketoiminnoistaan.

Fortum puolestaan jatkaa toimintaansa ilman mitään proaktiivisia toimenpiteitä. Meillä Suomessakin on katsottu yllättävän hiljaa niin mediassa kuin politiikassakin, kun meidän kansalaisten omistama yhtiö jatkaa toimintaansa Venäjällä lähes kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Fortum on perustellut pysymistään Venäjällä velvollisuudella ”tuottaa ihmisille lämpöä ja sähköä”, ”huolehtia asiakkaiden energiatoimitusten sujuvuudesta” ja ”varmistaa yhtiön venäläisten työntekijöiden hyvinvointi”. Perustelut ovat monella tavalla moraalisesti arveluttava, sillä samaan aikaan yhtiö pitää toiminnallaan yllä infrastruktuuria, joka edesauttaa syvään diktatuuriin ja tyranniaan vajoavan Venäjän kykyä käydä julmaa, tuhansia siviiliuhreja vaatinutta sotaa Ukrainassa.

Ukrainassa miljoonat ihmiset ovat viimeisen kuukauden aikana ovat piilotelleet pommeilta ilman sähköä ja lämpöä. Suomen valtion tulisi tehdä akuutti tilannearvio siitä, kummalla puolella sotaa se Fortumin määräysvaltaisena pääomistajana haluaa olla.

“Viimeinen asia, jota tulee miettiä on yhtiön investoimien eurojen suojelu.”

Fortumin tilanne on toki monella tavoin tukala – se on hyvä ymmärtää. On hyvin mahdollista, että Venäjä voisi ottaa Fortumin tuotantolaitokset haltuun, jos yhtiö ilmoittaisi Venäjän toimintojen lakkauttamisesta. Liiketoimintojen myyntikin on hankalaa – eettisesti ja teknisesti. Myös paikallisjohto on Venäjän säätämien uusien lakien vuoksi todellisessa vaarassa. Mutta niin ovat vaarassa ihmiset Ukrainassakin ja on vaikea ajatella, että millään muulla kuin ukrainalaisten tilanteen helpottamisella olisi kovinkaan suurta merkitystä. Viimeinen asia, jota tulee miettiä on yhtiön investoimien eurojen suojelu.

Fortum maksaa valtiolle aivan kohta taas yli 500 miljoonaa euroa osinkoja. Jos mitään muuta ei voida tehdä, niin voisiko edes Venäjän liiketoimintaosuuden verran tästä potista lahjoittaa avustuksena Ukrainalle? Itse en ainakaan Suomen kansalaisena haluaisi, että valtiomme kassaa täydennetään euroilla, joissa on verinen sivumaku.

Tilaa uusimmat jutut

Liittymällä jäseneksi tuet Verden toimintaa ja saat joka viikko uutiskirjeen!

Success! Now Check Your Email

To complete Subscribe, click the confirmation link in your inbox. If it doesn’t arrive within 3 minutes, check your spam folder.

Ok, Thanks

Lue lisää