SDP, keskusta ja RKP tyrmäsivät heinäkuun kalastusrajoitukset Saimaan norppa-alueella

Kiista Saimaan norppa-alueen kalastusrajoituksista päätyi tänään maa- ja metsätalousministeriön voittoon. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen kannattama verkkokalastuskiellon jatkaminen heinäkuun loppuun hävisi hallituksen äänestyksessä. Vasemmistoliitto tuki vihreiden esitystä, mutta SDP, keskusta ja RKP siis äänestivät toisin. Verkkokalastuksen rajoittaminen heinäkuussa olisi taannut kuuteille kasvurauhan.
Kuvakaappaus WWF:n norppalivestä. Kuva: Leena Brandt

Hallituksen ratkaisu lopetti joka tapauksessa muutamia viikkoja jatkuneen pattitilanteen, jonka aikana mitkään rajoitukset eivät olleet voimassa heinäkuukiistan vuoksi.  Nyt hyväksytyssä asetuksessa verkkokalastuskiellon pituus saimaannorppien tärkeimmällä levinneisyysalueella säilyy kuitenkin ennallaan eli 15.4.–30.6. ja asetus on voimassa viisi vuotta.

Asetus tuo joitakin parannuksia aiempiin järjestelyihin verrattuna. Solmuväliltään alle 22 mm:n muikkuverkot palautetaan rajoitusten piiriin vuosittain 20.6. asti. Myös verkkokalastusrajoitusten maantieteellinen laajuus kasvaa Saimaalla ja verkot on jatkossa ankkuroitava, mikä vähentää norppien hukkumisriskiä.

Vihreiden kanta oli, että myös muikkuverkkojen kiellon olisi pitänyt ulottua heinäkuulle, kirjoittaa Mikkonen blogissaan. Mikkonen vetoaa alueen kalastajiin, että verkot pidettäisiin naulassa myös heinäkuun aikana.

Keskustalainen maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä on kevään aikana puolustanut tiukasti Saimaan kalastajien oikeuksia.

”Tärkein tavoitteemme on varmistaa ainutlaatuisen ja arvokkaan norppakannan kasvu jatkossakin. Lisäksi haluamme varmistaa Saimaan kalastusmahdollisuudet, jotta alueelta saadaan ilmastoystävällistä lähiruokaa suomalaisten pöytiin”, totesi ministeri Leppä tänään tviitissään @mmm_fi.

Ympäristöjärjestöt ovat Mikkosen tavoin olleet huolissaan norpan kohtalosta. Mikkonen arvosteli kolme viikkoa sitten tiukasti maa- ja metsätalousministeriön toimia saimaannorpan suojelemiseksi.  Lue Verden juttu tästä.

WWF käynnisti suositun norppaliven eilen. Viime keväänä suoraa lähetystä katseltiin  1,2 miljoonaa kertaa.

Leena Brandt / Verde

6.5.2021 17:08

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon