Sininen aalto kutistui taistoksi jokaisesta äänestä – nyt on aika hengittää syvään

Kannatuslaskelmat ennustivat Joe Bidenille todennäköistä vaalivoittoa Yhdysvalloissa, mutta voiton suuruus on ollut arpapeliä tiukan kisan ja murskavoiton väliltä. Nyt olemme keskellä tiukkaa kisaa ja tärkeimmäksi hyveeksi nousee kärsivällisyys, kirjoittaa Milo Toivonen.

4.11.2020 | Analyysi

Kuva: davidevison / Vecteezy

Ennennäkemätön pandemia, ennennäkemättömällä temperamentilla varustettu presidentti ja ennennäkemätön määrä ennakkoääniä. Nämä ovat lähtökohdat joista yhdysvaltalaiset lähtivät vaaliuurnille marraskuun kolmas päivä paikallista aikaa.

Vaalinopat on nyt heitetty ilmaan suukon ja rukouksen kera, mutta kukaan ei vielä tiedä, miten ne lopulta pöydälle asettuvat. Joitain ääniä lasketaan vielä pitkään, ja historiassa ei ole mitään vastaavanlaista olosuhteiden yhteenliittymää, joka antaisi osviittaa tuloksesta.

Vuonna 2016 Donald Trumpin voitto oli yllätys ja järkytys monelle, mikä osittain purkautui epäilynä kannatuskyselyiden ja niiden pohjalta tehtävien vaalien ennustelaskelmien tarkkuudesta ja todenmukaisuudesta. Todellisuudessa ennusteet eivät koskaan ole näyttäneet Trumpille nollan prosentin mahdollisuutta voittaa. Satasilmäisessäkin nopassa luku joskus pyörähtää ykköseen.

Toki ennusteissa käytettyjä laskelmia ja datan keräämiseen käytettäviä metodeja kannattaa kyseenalaistaa ja parantaa, viimeistään aina kun ennusteet osuvat selkeästi skaalan epätodennäköiseen kulmaan. Näin onkin tehty ja vuoden 2016 ennustelaskelmia on monin paikoin pyritty parantamaan vuotta 2020 varten.

Näissä vaaleissa Trumpille on laskettu olevan noin kymmenen prosentin mahdollisuus voittaa, laskijasta riippuen. Se on yhtä aikaa pieni ja suuri prosentti.

90 %:in mahdollisuus vaalivoittoon voi tuntua ennakkosuosikista hyvältä, mutta jos sänkyyn kömpivälle ihmiselle kerrottaisiin, että yöllä on 10 %:n mahdollisuus jäädä romahtavan katon alle, niin äkkiä se riski tuntuukin kovin suurelta.

Se ainakin on jo varmaa, että nämä vaalit eivät ole demokraattien toivoma jättimäinen sininen aalto, joka pyyhkisi kaiken Trumpin kannatuksen pois kartalta. Ja se tulee olemaan monelle kipeä ja arka asia pitkään. Ennen jälkipyykkiä on tosin vaalit katsottava loppuun asti.

Sekin on varmaa, että tätä kirjoittaessa kumpi tahansa ehdokas voi vielä voittaa.

Kannatuslaskelmat ennustivat Joe Bidenille todennäköistä voittoa, mutta voiton suuruus on ollut arpapeliä tiukan kisan ja murskavoiton väliltä. Nyt olemme keskellä tiukkaa kisaa, eivätkä ennusteet ole siis toistaiseksi hakoteillä.

Alkupään tulosten mukana Trump johti valtakunnallisessa kokonaisäänimäärässä, mutta tilanne on ajan kanssa kääntynyt odotetusti Bidenille. Osavaltiotasolla taas äänet ovat saattaneet jakautua ensin yhdelle ehdokkaalle huomattavan suurella marginaalilla, ja myöhemmin tasoittua tai kääntyä toisinpäin. Kaiken tämän keskellä uhkapelisivustojen veikkauskertoimet ovat heitelleet villisti pitkin yötä ja aamua. Niistäkään ei ole viisasten kiveksi.

Nyt ennen kaikkea tarvitaan siis rauhallisuutta ja kärsivällisyyttä. Ennakkoon annettuja ääniä ja vahvojen demokraattialueiden ääniä on vielä laskematta. Selkeän voittajan kruunaamisessa kestää vielä, ehkä jopa päiviä. Katsotaan vaalien tulos ennen sometuomioita.

Ääntenlaskun tilannetta voi seurata esimerkiksi CNN:n vaaliseurannassa tai vaalianalytiikkaan erikoistuneella FiveThirtyEight -sivustolla.

Hengitetään syvään.

Milo Toivonen / Verde

4.11.2020 9:55

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon