Suojellaan Lapsia ry johtamaan kansainvälistä seksuaalirikollisuutta ehkäisevää hanketta

Kaksivuotisessa ReDirection -hankkeessa pyritään ennaltaehkäisemään lapsiin kohdistuvaa kansainvälistä seksuaalirikollisuutta vaikuttamalla internetin laittoman kuvamateriaalin käyttäjiin ja auttamalla heitä lopettamaan aineiston käyttö. Hanke keskittyy anonyymiin Tor-verkkoon, missä ongelma on pahin.

28.10.2020 | Yhteiskunta

Suojellaan Lapsia ry:n yhteiskuntasuhde- ja vaikuttamistyön johtaja, erityisasiantuntija Hanna-Leena Laitinen muistuttaa, että lapsia suojellaan tehokkaimmin ennaltaehkäisemällä rikoksia varhaisessa vaiheessa. Kuva: Suojellaan Lapsia ry

Lapsiin kohdistuvaa kansainvälistä seksuaalirikollisuutta yritetään karsia suomalaisen Suojellaan Lapsia ry:n johtamalla ReDirection -hankkeella. Hanke sai lokakuussa yli 650 000 dollarin avustuksen End Violence Against Children -järjestöltä.

Hankkeen tavoitteena on kehittää omahoito-ohjelma henkilöille, jotka etsivät, katsovat ja jakavat lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa kuvamateriaalia.

Suojellaan Lapsia ry:n hanke keskittyy internetin anonyymiin Tor-verkkoon, missä ongelma on pahin. Vastaavaa hanketta ei ole aiemmin toteutettu.

Kuvamateriaalia on siellä hyvin paljon. Pelkästään meidän yhdistyksemme on analysoinut tänä vuonna yli 200 000 kuvaa ja videota. Se on todella pieni murto-osa kaikesta. Europol on arvioinut, että viime kevään aikana kuvamateriaalin määrä on kasvanut Tor-verkossa ainakin kolmanneksen. Sen lisäksi lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa esittäviä kuvia ja videoita on myös avoimessa verkossa”, toteaa Suojellaan Lapsia ry:n yhteiskuntasuhde- ja vaikuttamistyön johtaja Hanna-Leena Laitinen.

Suojellaan Lapsia ry tekee kuva-analyysejä Kanadan lastensuojelukeskuksen globaalissa verkostossa, jotta lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa esittävää aineistoa, siihen liittyvää ihmiskauppaa ja muuta rikollisuutta voitaisiin vähentää ja uhreja auttaa.

Kaksivuotisessa ReDirection -hankkeessa pyritään vaikuttamaan kuvamateriaalin käyttäjiin ja auttamaan heitä lopettamaan laittoman aineiston käyttö. Omahoito-ohjelman laatiminen aloitetaan tekemällä käyttäjille kohdistettava kysely, jonka avulla selvitetään mm. miten tällaisen kuvamateriaan käyttö vaikuttaa heidän sosiaaliseen elämäänsä, ajatteluun, tunteisiin ja käyttäytymiseen ja mitkä ovat avun hakemisen esteitä. 

Kyselyn ja koko hankkeen toteuttamisessa Suojellaan Lapsia ry:n pääyhteistyökumppaneina toimivat Poliisiammattikorkeakoulu, Rikosseuraamusalan koulutuskeskus ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS, jonka hallinnoimalle Mental Hub -verkkosivustolle omahoito-ohjelma tullaan julkaisemaan.

Tällaista tutkimusta hyödyntävää hanketta ei ole aiemmin tehty. Hanke on kansainvälinen, me suomalaiset Suojellaan Lapsia ry:ssä koordinoimme hanketta, mutta mukana on mm. kolumbialainen Red Papaz -organisaatio. Omahoito-ohjelma tehdään englanniksi ja espanjaksi, joten sen saavutettavuus tulee olemaan laaja”, Laitinen toteaa.

Hän uskoo hankkeen innovatiivisuuden ja tutkimusperustaisuuden olleen ratkaisevaa rahoituksen saamiselle.

Tämä on samalla jonkinlainen tunnustus suomalaiselle tutkimukselle ja voi avata mahdollisuuksia suomalaiselle tutkimusviennillekin.”

Laitinen toivoo että hanke tuottaa uutta tietoa ja johtaa aidosti auttavien toimintatapojen käyttöönottoon.

Lopputuloksena saamme paitsi omahoito-ohjelman, myös tiedon siitä mitä pitää vielä kehittää.”

Suojellaan Lapsia ry on yksityinen erityisasiantuntijajärjestö, joka tekee globaalia yhteistyötä lastensuojelun järjestöjen ja viranomaisten kanssa.

Heikki Savola / Verde

28.10.2020 19:45

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon