Yhdysvaltojen politiikka käy ylikierroksilla – Amy Coney Barrett nimitettiin korkeimpaan oikeuteen viikko ennen vaalipäivää

Konservatiivisista kannoistaan tunnettu tuomari vannoi valansa Valkoisessa talossa pidetyssä seremoniassa. Republikaanienemmistöinen senaatti vahvisti Barrettin nimityksen äänin 52-48. Kiirehditty nimitysprosessi on jatkumoa Yhdysvaltoja pitkään piinanneelle poliittiselle tulehdukselle.

27.10.2020 | Analyysi

Amy Coney Barrettin nimitystä puoltavia mielenosoittajia lokakuussa Washington DC:ssä. Kyltit imitoivat Barack Obaman ikonista vuoden 2008 vaalijulistetta. Kuva: Phil Pasquini / Shutterstock

Yhdysvaltojen senaatti hyväksyi tiistaiyönä Suomen aikaa presidentti Donald Trumpin tuomarinimityksen, Amy Coney Barrettin, maan korkeimman oikeuden yhdeksänneksi istuvaksi tuomariksi.

Senaatti äänesti Barrettin nimityksen puolesta äänin 52-48. Äänestys noudatti senaatin puoluerajoja republikaanien äänestäessä nimityksen puolesta ja demokraattien äänestäessä vastaan. Poikkeuksena oli republikaanisenaattori Susan Collins Mainen osavaltiosta, joka äänesti demokraattien mukana nimitystä vastaan.

Tunti äänestyksen jälkeen Valkoisessa talossa järjestettiin seremonia, jossa Barrett vannoi tuomarin valansa.

Ennen nimitystään korkeimpaan oikeuteen Barrett työskenteli alemman oikeusasteen tuomarina, johon Trump oli hänet nimittänyt vuonna 2017. Tätä aikaisemmin Barrett työskenteli oikeustieteiden professorina katolisessa Notre Damen yliopistossa, Indianassa.

Barret astuu jättiläisen saappaisiin

Korkeimpaan oikeuteen avautui yhdeksäs paikka sitä pitäneen Ruth Bader Ginsburgin menehdyttyä haimasyövästä johtuviin komplikaatioihin elokuussa.

Arvoiltaan edistysmieliseksi mielletty Ginsburg oli tunnettu erityisesti kansalaisoikeuksien ja naisten oikeuksien puolustajana, ja häntä seuraavaa vanhoillista Barrettia on Yhdysvalloissa kuvailtu Ginsburgin täydeksi vastakohdaksi.

Yhdysvaltojen korkeimman oikeuden tuomarin virka on joko elinikäinen tai se päättyy tuomarin päättäessä eläköitymisestään. Ruth Bader Ginsburg palveli korkeimman oikeuden tuomarina kuolemaansa saakka ja hänen on raportoitu kuolinvuoteeltaan kertoneen että “Hartain toiveeni on, että minua ei korvattaisi, ennen kuin uusi presidentti on valittu.”

Uutisen Ginsburgin kuolemasta kantautuessa Yhdysvaltojen kongressiin republikaanileirissä käynnistyi välittömästi operaatio uuden konservatiivituomarin nimittämiseksi ennen vaaleja. Tämä aiheutti järkytystä demokraattien ja edistysmielisten kansalaisten leirissä.

Republikaanit siivosivat tieltä kaiken Barrettin nimitystä hidastavan

Republikaanit ajoivat Amy Coney Barrettin nimityksen läpi ennätysvauhtia. Nimitykseen vaadittavat kuulemiset ja keskustelut typistettiin minimiin ja koronaturvallisuudesta joustettiin jopa republikaanipoliitikoilla ilmenneistä tartunnoista huolimatta.

Aivan viime päivinä uusi korkean profiilin koronatartuntarypäs on ilmennyt varapresidentti Mike Pencen avustajakunnassa. Pence on varapresidentin roolissaan myös tarvittaessa senaatin pattitilanteen purkaja: äänestyksessä tasatuloksen ilmetessä hänellä on valta antaa ratkaiseva ääni.

Senaatin toimintaa ohjaavat vanhanaikaiset säännöt ja tavat, jotka ovat tehneet etäistunnoista vaikeita tai mahdottomia. Demokraattileiristä onkin paheksuttu syvästi Barrettin nimityksen kiirehdintää jopa koronaturvallisuuden kustannuksella.

Barrettin näkemykset saattavat viedä Yhdysvaltoja ajassa taaksepäin

Demokraatit pelkäävät Amy Coney Barrettin nimityksen olevan republikaanien täsmävalinta kumoamaan monia kansalais- ja ihmisoikeuksiin liittyviä lakeja.

Yksi eniten huomiota saanut huolenaihe on Affordable Care Act ja Obamacare -nimillä kulkevan Barack Obaman presidenttikaudella rakennetun kohtuullisen hinnoittelun terveydenhuoltojärjestelmän kohtalo. Republikaanit ovat Trumpin käskytyksessä kulkevan oikeusministeriön avulla ajaneet lakiteitse Obamacaren kumoamista ja korkeimman oikeuden on määrä aloittaa kuulemiset asiasta 10. marraskuuta, viikko vaalipäivän jälkeen.

Terveydenhuollon lisäksi Yhdysvaltojen äärikonservatiiviset liikkeet saattavat pyrkiä kumoamaan Barrettin tuella myös muun muassa abortin laillisuuteen ja saatavuuteen liittyviä lakeja. Asia on ollut Yhdysvalloissa jatkuvan kiistan alla republikaanien pyrkiessä vaikeuttamaan abortin saatavuutta ja demokraattien pyrkiessä laajentamaan turvallisen ja saavutettavan terveydenhuollon käsitettä jokaiselle kuuluvaksi ihmisoikeudeksi.

Uusi tulokas joutuu heti linjaamaan sotkuisista ja riitaisista vaaleista

Amy Coney Barrettin nimityksellä voi olla nopeasti näkyviä vaikutuksia maan tulevaisuudelle, sillä korkein oikeus saattaa joutua ottamaan oikeudellista kantaa viikon päästä pidettävien vaalien jälkipyykkiin. Vaikka varsinainen vaalipäivä on vasta tulossa, niin jo Barrettin ensimmäisellä työviikolla korkeimpaan oikeuteen on tulossa tapauksia liittyen meneillään olevien vaalien äänestysjärjestelyihin.

Ei ole kuitenkaan varmaa, toteutuuko lopulta monen pelkäämä kauhukuva vaalien varsinaisen lopputuloksen siirtymisestä korkeimman oikeuden pohdittavaksi, kuten kävi vuonna 2000 George Bushin ja Al Goren vaalitaistossa, mutta ainakin asetelma epäselvyyksille on katettu.

Jokaisella osavaltiolla on eri säännöt ja lait äänestämiseen, ja Trumpin hallinto ja republikaanit osavaltiotasolla ovat pyrkineet vaikeuttamaan äänestämistä muun muassa vähentämällä äänestyspaikkoja ja jopa postilaatikoita.

Senaatin oikeusvaliokunnassa demokraattisenaattorit yrittivät tentata ehdokaskuulemisten aikana Amy Coney Barrettilta vastausta aikooko hän jäävätä itsensä esimerkiksi tilanteessa, jossa hän Trumpin nimettynä tuomarina päättäisi tulevan presidentin nimestä. Barrett väisti jääviyskysymykset vetoamalla muun muassa tuomareiden omaan tapauskohtaiseen harkintaan.

Korkeimman oikeuden arvotasapainon muuttuminen pakottaa demokraatit pohtimaan toimenpiteitä

Amy Coney Barrettin nimityksen myötä Yhdysvaltojen korkein oikeus kallistuu entistä enemmän konservatiiviseen suuntaan. Barrett on Trumpin presidenttikauden kolmas konservatiivinimitys ja vaikka tuomareilta edellytetäänkin puolueettomuutta, nähdään tilanteen olevan nyt kuusi konservatiivituomaria kolmea liberaalituomaria vastaan.

Korkeimman oikeuden arvotasapainoa, jossa edustettuna on niin konservatiiviset kuin liberaalitkin näkökannat, on pidetty Yhdysvalloissa poliittisen turbulenssin tasaajana. Tämän tasapainon järkkyminen on herättänyt arvoliberaalien leirissä huolta ja pohdintaa toimista, joilla tilannetta olisi syytä lähteä korjaamaan, jos demokraatit voittavat vaaleissa tarpeeksi valtaa.

Demokraattien presidenttiehdokkaalta Joe Bidenilta onkin vaaliväittelykysymyksiä myöten pyritty saamaan vastausta ideaan korkeimman oikeuden tuomarinpaikkojen lisäämisestä liberaaleilla tuomareilla. Toistaiseksi äärimmäisyyksiä kaihtavan luonteensa ja poliittiseen keskilinjaan luottavan vaalikampanjansa vuoksi Biden on pysynyt ajatukselle nihkeänä.

Barrettin nimitys on kuin bensaa poliittisen polarisaation liekkeihin

Republikaanit ennakoivat vaaleissa tappiota ja mahdollisesti koko vallan kolmion, Valkoisen talon, senaatin ja edustajainhuoneen, menetystä demokraateille. Korkeimman oikeuden paikka oli republikaanien vaalistrategisesta näkökulmasta siis täytettävä nyt tai ei ollenkaan, vaikka koskaan ennen Yhdysvaltojen historiassa korkeimman oikeuden tuomaria ei ole nimitetty näin lähellä vaaleja.

Demokraatit taas näkevät republikaanien toiminnan syvästi epäreiluna ja epädemokraattisena. Obaman toisella kaudella vuonna 2016 avautui korkeimman oikeuden paikka tuomari Antonin Scalian kuoltua, mutta republikaanijohtoinen senaatti pysäytti Obaman nimeämän Merrick Garlandin nimityksen käsittelyn.

Silloin tuleviin vaaleihin oli kahdeksan kuukautta ja senaatin republikaanienemmistön puheenjohtaja Mitch McConnell perusteli Garlandin nimityksen estämistä sillä, että äänestäjien mielipidettä on kuultava vaalien kautta. Nyt Amy Coney Barrettin tapauksessa vaaleihin on kahdeksan päivää ja ennätysmäärä yhdysvaltalaisia on jo äänestänyt ennakkoon.

Barrettin nimityksen 32 tuntisen loppukäsittelyn aikana senaatin demokraatit kuvailivat republikaanien toimintaa tulikivenkatkuisin sanankääntein. Loppupuheenvuoroissa senaatin demokraattiryhmän puheenjohtaja Chuck Schumer vannoi poliittista kostoa ja tulevan demokraattienemmistön toimenpiteitä, joita republikaanit tulevat vielä katumaan pitkään.

“Republikaanienemmistö sytyttää uskottavuutensa tuleen. Me kaikki tiedämme, mitä tämä peli on, joten lopettakaa esittäminen. Lopettakaa esittäminen että taustallanne ei olisi kokonaisia organisaatioita, joiden tavoitteena on äärioikeistolaisten tuomareiden ajaminen oikeuslaitoksiin. Amerikan kansa tulee kärsimään tuomari Barrettin äärikonservatiivisista näkemyksistä sukupolvien ajan”, Schumer julisti.

“Toimintamme oikeutus ei tule siitä, miltä oppositiosta tuntuu. Kaikkea ei voi voittaa ja vaaleilla on merkitystä. Tämä senaatti ei ole tehnyt muuta kuin harjoittanut äänestäjien sille antamaa valtaa”, McConnell vastasi.

Poliittisesta oikosulusta kertoo myös edustajainhuoneen republikaanien oikeusvaliokuntaryhmän twiitti senaatin äänestyksen jälkeen: Amy Coney Barrett, vahvistettu. Hyvää syntymäpäivää, Hillary Clinton!

Milo Toivonen / Verde

27.10.2020 11:34

Tilaa uutiskirje!

Teemme Verdeä pääosin vapaaehtoisvoimin. Voit tukea vihreää journalismia tilaamalla viikoittaisen uutiskirjeen.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Kuuntele Verden podcastia!

Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon

Kuuntele Verden podcastia: Hautala & Hassi: Halki, poikki ja pinoon